Salud y bienestar

El 5% de la població pateix tos crònica

Aquest símptoma empitjora signitificativament la qualitat de vida dels afectats

Tossir és un acte reflex / Cadena SER

Barcelona

La tos és un reflex fisiològic natural que ens ajuda a sobreviure. Quan hi ha una infecció respiratòria és normal que duri entre dues i quatre setmanes, però si persisteix més de vuit setmanes cal anar al metge.

"Una tos que dura més de dos mesos pot indicar l'existència d'una malaltia greu, i no necessàriament ha de ser pulmonar. Cardiopaties, patologies neurològiques o neurodegeneratives i alteracions genètiques poden tenir, com a únic símptoma, una tos que no es cura i a la qual --en molts casos-- no es dona importància", ha explicat a SER Catalunya la doctora Ebymar Arismendi, pneumòloga de l'Hospital Clínic de Barcelona i coordinadora de la reunió sobre tos crònica organitzada per la xarxa de recerca en l'àmbit de la salut respiratòria Barcelona Respiratory Network (BRN).

Per això, quan una persona té tos persistent més enllà de vuit setmanes ha de consultar al seu metge de família perquè valori el cas i si cal fer proves."El metge de capçalera ha d'estar atent als criteris d'alarma, que l'ajudaran a decidir els estudis exploratoris a realitzar amb més o menys urgència. S'ha de veure si la tos va acompanyada de pèrdua de pes, d'expectoració amb sang, d'alteracions de la veu, de dificultats per a respirar, etc ... Tot això ha de servir per a prioritzar les proves que cal fer i quan es deriva el pacient a l'especialista".

El 40% de casos són de causa desconeguda

L'origen de la tos crònica pot ser pulmonar. L'asma és la causa més freqüent. Una altra causa és la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i les fibrosis pulmonars.Igualment,pot ser símptoma de malalties sistèmiques, com un càncer de pulmó, neurodegeneratives o neurològiques o, fins i tot, genètiques. Hi ha pacients que pateixen tos crònica durant anys abans no es manifesti la malaltia de base que l'origina.

De la tos crònica que persisteix tot i que s'hagin tractat correctament les malalties subjacents se'n diu refractària. Quan no s'aconsegueix identificar l'origen es diu tos crònica idiopàtica i és força freqüent."Lamentablement hi ha un 40% de pacients als quals, amb els coneixements que tenim en l'actualitat, no els podem donar cap explicació per a la seva tos. Són pacients que no tenen cap altre tipus d'alteració ni de malaltia de base. Només tenen un híper-reflex de la tos. En diem 'tos inexplicada'", diu la doctora Arismendi.

Gran impacte en la qualitat de vida

"La tos crònica afecta dramàticament la qualitat de vida dels pacients. Són persones que deixen de socialitzar i d'assistir a reunions familiars perquè perceben que el seu estat de tos permanent provoca molt de rebuig al seu entorn. I ara, després de la pandèmia, encara és pitjor".Actualment, no hi ha cap medicament per tractar aquest quadre i els que s'utilitzen per alleujar-lo són poc eficaços i tenen efectes secundaris perquè actuen en l'àmbit del sistema nerviós central.El 2024 arribarà el primer fàrmac amb indicació específica per a la tos crònica, que ha obtingut una resposta superior al 75% en assajos clínics de fase II i III.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00