Salud y bienestar

Les siameses separades a Sant Joan de Déu rebran l'alta la setmana vinent

Les bessones estaven unides per l'abdomen i compartien una part del fetge

Barcelona

Les nenes van néixer a Mauritània el passat 8 d'octubre. La mare sabia que tindria bessones, però els metges no havien detectat la malformació que patien els fetus. Al seu país no es podia fer l'operació per a separar-les i les autoritats sanitàries mauritanes van contactar amb l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona (SJD) per demanar assessorament, en el marc de l'acord de cooperació internacional que existeix entre el Ministeri de Sanitat del país africà i el centre català.

Després d'analitzar les imatges i la informació clínica sobre l'estat de les bessones, els responsables de SJD van concloure que podien assumir la intervenció per separar-les. El 25 d'octubre es va posar en marxa el dispositiu per portar a Barcelona les petites, que es diuen Khadija i Cherive. El trasllat es va fer amb un avió de l'exèrcit espanyol a bord del qual un equip de neonatologia de l'hospital tenia cura de les nenes per si calia fer alguna actuació. "No va fer falta fer-los res perquè les criatures estaven perfectament. Els equips mèdics de Mauritània les havien assistit molt bé", ha explicat en roda de premsa la doctora Ana Alarcón, una de les pediatres neonatòlogues que va acompanyar les germanes en el seu viatge.

L'operació era viable i amb possibilitats d'èxit

Un cop a l'hospital, es van fer proves per veure amb més precisió la malformació: quins òrgans compartien i si hi havia connexions òssies i/o vasculars entre els dos cossos."Els exàmens van confirmar que les dues nenes estaven unides per la part inferior de l'estern i que tenien dos fetges diferenciats, però units per una zona comuna d'uns 6 centímetres. L'operació va consistir en separar-los i assegurar que els vasos sanguinis i els conductes biliars de cada nena NO quedessin afectats, de manera que els dos fetges fossin funcionals", relata Xavier Tarrado, cap de Cirurgia Pediàtrica de SJD.Posteriorment, els cirurgians van comprovar que tot fos correcte i van procedir a tancar la paret abdominal de cada nena (musculatura i pell) amb èxit.

Simulació de la cirurgia

Una setmana abans de la intervenció, la vintena de professionals implicats en la intervenció van participar en una simulació amb maniquins físics i reproducció en 3D de les nenes per planificar la cirurgia. "Això el que ens permet és preparar-nos per saber com hem de tractar qualsevol situació que es presenti per solucionar-la. De fet, durant la simulació quirúrgica que es va fer vam tenir un parell d'esdeveniments crítics que van ser resolts; durant la cirurgia real, no en vam tenir cap: la intervenció va transcórrer sense cap incidència destacable i sense cap complicació", diu Tarrado.

José Quintilla, responsable del programa de simulació de l'hospital, ha explicat que aquest assaig "va permetre a tots els equips determinar, entre altres aspectes clínics, quina era la posició òptima en què s'havia de col·locar les bessones a la taula de quiròfan per intubar-les i procedir a la cirurgia. Però alhora també va servir per distribuir els aparells i els professionals per la sala de la millor manera per no interferir en la tasca dels seus companys".Finalment, les nenes van ser intervingudes el 8 de novembre, en una operació que va durar 5 hores i en la qual van participar una vintena de professionals, entre anestesiòlegs, cirurgians, neonatòlegs, infermers, auxiliars, enginyers, bioenginyers i tècnics d'imatge, entre d'altres.

Los padres con las niñas una vez realizada la operación

La Khadija i la Cherive, fora de perill

Després de l'operació, les nenes van ser traslladades a l'UCI de Neonatologia, on es van recuperar ràpidament. Cinc dies més tard, ja les van passar a planta i, si no surt cap imprevist, la setmana vinent podran tornar a Mauritània. "Són unes nenes molt fortes i al seu país podran fer vida normal", assegura somrient el doctor Tarrado.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00