Sociedad

Un assaig sobre els canvis del llenguatge en l'era digital guanya el 40è premi Josep Vallverdú

El 28è premi de poesia Màrius Torres va a parar a Sandra Blanch amb l'obra "L'onada que ens estimba" on l'autora parla del pas del temps

A la part central de la foto, Helena Guasch i Sandra Blanch, guanyadores dels premis literaris Lleida 2023 acompanyades per Estefania Rufach i Pilar Bosch i pels secretaris dels jurats, Jaume Barrull i Pere Pena.

Premis literaris de Lleida 2024. Helena Guasch, 40è Premi Josep Vallverdú i Sandra Blanch, 28è Premi de poesia Màrius Torres.

09:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000051471/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

Helena Guasch, amb l'obra "(In)Comunicats", ha resultat la guanyadora del 40è premi d'assaig Josep Vallverdú. Segons el jurat, l'obra de Guasch "partint de la biologia i l'evolució del llenguatge, (l'obra) reflexiona sobre els canvis esdevinguts per l'impacte de la tecnologia en l'era digital. L'assaig destaca que podem trobar-nos davant un nou moment d'inflexió en el paradigma de la comunicació lingüística". Es tracta d'una anàlisi de com el llenguatge digital, el que fem  servir més per comunicar-nos ara, especialment via mòbil, està canviant el llenguatge i com la llengua també se'n pot veure ressentida per manca d'ús perquè ara la comunicaicó es fa, en molts casos, d'una altra manera.

"Interacció constant"

En una entrevista a l'Aquí Lleida, Guasch ha indicat que es va veure motivada a fer una anàlis sobre aquesta temàtica perquè li preocupa molt "la interacció constant que hi ha entre la llengua i els dispositius digitals. És a dir no parlem ni pensem de la mateixa manera que fa 15 anys. En aquest temps han passat tantes coses que això hem va dur a escriure "(In)comunicats)". I ha afegit "el dispositiu paradigmàtic" en aquesta nova era de la nova comunicació "ha estat el mòbil perquè a través del mòbil nosaltres fem el que ens encanta com a éssers  humans: ens comuniquem. A tavés del mòbil ens sentim feliços, partíceps de tot el que passa al nostre entorn. No hi ha pràcticament ningú que no tingui un mòbil. El que ha evolucionat és la manera com interpretem la paraula. Per exemple, abans fèiem trucades telefòniques i parlàvem amb una persona. A través de les aplicacions,  estem fent servir una paraula social que sabem que va dirigida a una col·lectivitat. A més és una paraula exhibicionista. I hem creat una nova sintaxi a través de les emoticones. Substituïm somriures per emoticones!"

Premi de poesia

Una altra dona, en aquest cas Sandra Blanch, ha estat la mereixedora del 28è premi de poesia Màrius Torres per l'obra "L'onada que ens estimba". A través de metàfores marines, el poemari de Blanch parla sobre les diferents etapes de la vida i contraposa la força terrenal –les dificultats i els obstacles– amb una altra que "empeny cap amunt", com el desig d'estar bé i superar les adversitats.

La 40a edició del premi d'assaig Josep Vallverdú coincideix amb el centenari de l'escriptor lleidatà i el jurat del premi ha aprofitat la lectura del veredicte per felicitar-lo.

Als premis literaris de Lleida, dotats amb 9.000 euros cadascún, amb el patrocini de la Diputació de Lleida, s'hi han presentat un total de 55 originals. 20 d'ells pel premi d'assaig Josep Vallverdú i 35 al premi de poesia Màrius Torres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00