Sociedad

Promoció del Transport Públic proposa allargar els trens de Mataró fins a la UAB i portar els de Manresa fins a l'aeroport

La PTP ha presentat la seva proposta de reordenació de les línies de Rodalies en un moment en què el traspàs pactat entre el PSOE i ERC obliga el govern català a repensar els futurs serveis

Proposta de la PTP d'allargament de l'R1 fins a Cerdanyola-Universitat / PTP

Barcelona

L'associació Promoció del Transport Públic ha presentat aquesta setmana una proposta per modificar l'esquema de serveis de Rodalies a curt termini, amb l'objectiu de millorar el seu funcionament. Entre les actuacions que recull aquest document destaca l'aposta per portar els trens de Mataró fins a la Universitat Autònoma, passant pel Baix Llobregat, i fer que sigui la línia R4, la de Manresa, la que vagi fins a la terminal 1 de l'aeroport del Prat, en lloc de l'R-Aeroport que ha de gestionar Ferrocarrils de la Generalitat. La proposta de la PTP arriba en un moment en què el Govern català ha de repensar els serveis que vol oferir a Rodalies, especialment després del traspàs pactat entre el PSOE i ERC, que obre noves possibilitats.

Allargar els trens de Mataró fins a la Universitat Autònoma descongestionaria l'estació de L'Hospitalet i incrementaria les connexions entre el Baix Llobregat i el Vallès. El 2017, la Generalitat ja tenia aquesta opció sobre la taula, però no va tirar endavant. Fonts del departament de Territori expliquen que aquesta és una actuació que el Govern veu amb bons ulls i que, fins i tot, ha demanat a Renfe. Però ara no es pot fer perquè les obres que hi ha a Sant Feliu i Martorell obliguen a circular per via única en alguns trams. Les mateixes fonts expliquen que ara amb les noves condicions que estableix el traspàs pactat entre socialistes i republicans s'haurà de tornar a estudiar tot.

El president de Promoció del Transport Públic, Adrià Ramírez, explica que hi ha demanda de més connexions del Baix amb el Vallès i que la resposta podria ser allargar la línia del Maresme, en concret, els trens amb origen Arenys o Mataró, evitant els que circulen pel tram de via única que hi ha més al nord per minimitzar les incidències.

Les diferents opcions del tren a l'aeroport

Promoció del Transport Públic també proposa que sigui la línia R4 la que vagi al Prat i no l'R-Aeroport que defensa el Govern català. De moment, la Generalitat té previst que la R-Aeroport vagi des de l'estació de Sant Andreu de Barcelona fins a la Terminal 1 del Prat. Però quan es va dissenyar aquesta llançadora es va deixar la porta oberta a allargar el seu recorregut més enllà de la ciutat de Barcelona, seguint el traçat d'algunes de les línies ja existents, com l'R2 o l'R4.

Adrià Ramírez, president de Promoció del Transport Públic / PTP

L'objectiu polític era que Ferrocarrils de la Generalitat comencés a operar a Rodalies Barcelona amb aquesta nova línia que es finançaria amb el preu dels bitllets, i que l'operador català pogués anar guanyant terreny amb el pas del temps ampliant el recorregut d'aquesta R-Aeroport. El traspàs acordat entre el PSOE i ERC, que preveu la creació d'una empresa mixta Estat-Generalitat anomenada Rodalies Catalunya, introdueix un nou factor que s'ha de tenir en compte a l'hora de definir els serveis del futur, inclosa aquesta línia de l'aeroport.

Menys trens a l'Estació de França

La proposta de la PTP també proposa reduir el nombre de trens que van fins a l'Estació de França per ampliar la capacitat del túnel de Passeig de Gràcia. Ara mateix, els trens que surten d'aquesta estació, quan s'incorporen al túnel, trepitgen la via que va en sentit contrari per poder encarar-se en direcció a Sants. Això redueix el nombre de trens que poden passar per aquesta galeria.

La proposta de la PTP és que alguns trens de l'R2Sud puguin finalitzar recorregut a Sant Andreu en un primer moment i després traslladar definitivament la capçalera d'aquesta línia fins a Montcada Bifurcació.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00