El BalcóEl Balcó
Sociedad

"És important trencar el tabú de no parlar de la malaltia mental"

El Balcó des del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt

"És important trencar el tabú de no parlar de la malaltia mental"

"És important trencar el tabú de no parlar de la malaltia mental"

01:24:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1701459866156/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La salut mental ha sigut protagonista del programa d'avui, el Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt és una mostra de com ha canviat l'atenció a les persones diagnosticades amb malalties mentals. Fins fa poc temps aquest recinte acollia l'antic manicomi de la ciutat. Ara ni els edificis ni el tracte als pacients se semblen als d'aquella antiga institució. Jordi Mir i el doctor Salvador Macip habituals dels divendres ens han acompanyat en aquest programa especial.

Un viatge al passat

Hem pogut conversar amb treballadors del Marti i Julià, com la Rosa Garcia, que porta més de vint-i-cinc anys com a treballadora social d'aquest centre, i de fet va arribar a treballar al primer manicomi públic de Catalunya. Ha fet de guia a Anna Puigboltas i han fet un viatge al passat, quan el parc hospitalari era conegut com manicomi. "Tothom li tenia por", fins i tot ella quan va entrar a treballar. Però, recorda, que "era un lloc de vida", com una ciutat. Explica que "abans no hi havia els medicaments que hi ha ara, se sentien crits, hi havia control de portes, tancaments i "contencions" que és tenir una persona lligada". A més, els ingressos podien durar fins a 30 i 40 anys, "sense una psicopatologia greu".

Ara, és completament diferent. Rosa Garcia ha explicat que el tractament als malalts ha canviat radicalment, si als anys 70 del segle passat hi havia 900 pacients ingressats de forma permanent, l'any 2000 només n'hi havia tres-cents. En l'actualitat no hi ha ningú ingressat de forma permanent a aquest Parc Hospitalari especialitzat en salut mental.

Un model assistencial més humà

Un dels responsables d'aquest canvi, també ha passat pels micròfons d'El Balcó, el doctor Claudi Camps, director assistencial de la xarxa de salut mental i addiccions de Girona. Ha explicat com va començar i es va consolidar aquest nou model assistencial, molt més humà i efectiu per atendre les necessitats de les persones amb malalties mentals. "És important trencar el tabú de no parlar de la malaltia. Moltes actituts negatives que trobaven als hospitals psiquiatrics, no eren producte de la malaltia, si nó que eren reactives del fet de no poder parlar de la malaltia", assegura el doctor Camps.

Claudi Camps destaca la labor de l'equip d'aquest Parc Hospitalari per aconseguir el canvi del model assistencial. L'expert se mostra preocupat perquè "encara no estem formant als professionals com s'hauria de fer". I adverteix que "Si fem tractaments només amb una mirada medicalitzadora no ens en sortirem". Al Parc Hospitalari ingressen 800 pacients a l'any, i atenen a totes les comarques gironines fins a 45 mil persones.

Quatre veus al cap des de fa 23 anys

També hem pogut conèixer el punt de vista dels pacients. David de Martín, que va ser diagnosticat d'esquizofrènia paranoide amb el canvi de segle, ha explicat el seu dia a dia, com l'afecta la seva malaltia, i la seva relació amb aquest hospital que visita sovint. Explica que espera que "els ocellets del cap acabin de marxar". En David fa ràdio com activitat pre-laboral, un programa anomenat "Ens patina l'embrague". Diu que "fora d'aquí no parlo de la malaltia, tot i que ara amb una bona medicació pots fer vida normal".

Amb en David hem conversat en companyia de Cristina Gisbert, la cap de rehabilitació de psiquiatria de l'Institut d'Assistència sanitària, i una de les peces fonamentals d'aquest nou model de salut mental. Cristina explica que és un usuari expert, la tasca que desenvolupa en David, una figura que visita cada mes l'hospital per explicar la seva experiència amb la malaltia mental i l'hospital. David assegura que "hi ha un rerefons personal que acaba en una malaltia mental, a vegades és una experiència personal, un problema sentimental".

La importància de la integració dels afectats per les malalties mentals

La integració de les persones afectades per malalties d'aquests tipus és clau en el seu tractament. Així que hem volgut conèixer el projecte de La Fageda, una empresa sense ànim de lucre, que dona feina persones diagnosticades. Un d'ells és Josep Solá que ens va atendre telefònicament. Josep treballa actualment de cara al públic i en la fabricació de melmelades. I ha pogut explicar la importància que ha tingut per a ell aquesta feina que desenvolupa des de fa 18 anys.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00