Actualidad

Catalunya toca fons a PISA

Els resultats dels alumnes catalans en matemàtiques, ciències i lectura cauen al seu mínim històric des que Catalunya va començar a participar en les proves PISA l'any 2003

Catalunya consigna els seus pitjors resultats des de 2003 en les tres competències clau per PISA: matemàtiques, ciències i lecturaGETTY

Barcelona

L'informe de l'avaluació PISA (Programme for International Student Assessment) que s'ha fet públic aquest matí confirma el que ja havien advertit altres informes interns i externs: els resultats dels alumnes catalans empitjoren. La caiguda més important respecte a l'anterior estudi és en competència matemàtica, on registra un descens de 21 punts. En el cas de la lectura, la mitjana dels estudiants catalans se situa 40 punts per sota dels resultats de fa una dècada. I no tot és atribuïble a la pandèmia perquè en les mateixes circumstàncies altres països de l'OCDE i de la Unió Europea i també altres comunitats autònomes de l'estat, ha aconseguit millorar les seves puntuacions respecte a l'anterior informe, fet l'any 2018.

L'informe PISA s’aplica cada tres anys a una mostra d’alumnat de 15 anys dels 81 països i regions participants. En el cas de Catalunya la prova es va fer a 51 centres a alumnes nascuts entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2006 i es van avaluar tres competències: científica, lectora i matemàtica, amb especial atenció a aquesta darrera.

En competència matemàtica, els alumnes catalans obtenen una mitjana de 469 punts. Són 21 punts menys que l'anterior edició de l'informe i la mitjana més baixa de tota la sèrie històrica des de 2003 quan Catalunya va començar a participar amb una mostra pròpia a les proves.

Evolució dels resultats de la competència matemàtica entre els alumnes catalans segons PISA

Si comparem aquest resultat amb altres països, Catalunya està 67 punts per darrere del Japó que, juntament amb Corea i Estònia, se situen al podi dels tres països amb millors resultats de l'OCDE. Catalunya es col·loca també per darrere de la mitjana de la UE (474 punts) i de la mitjana espanyola (473 punts). Si comparem els resultats dels alumnes catalans amb la resta de comunitats autònomes, Castella i Lleó, Astúries i Cantàbria encapçalen el rànquing amb puntuacions d'entre 495 i 499 punts de mitjana. Catalunya se situa la vuitena per la cua, empatada amb Extremadura i per davant només de Castella la Manxa, Múrcia, Andalusia, Canàries i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Competència matemàtica per CCAA

L'informe constata que el cas català no és únic i que altres països com Finlàndia, Alemanya, Noruega o Islàndia també han registrat caigudes d'entre 23 i 36 punts, que es podrien atribuir als efectes del tancament de les escoles i el confinament dels alumnes. Els autors de l'informe adverteixen, però que caldrà esperar a futures edicions per confirmar aquesta hipòtesi.

Caiguda també en ciència i comprensió lectora

Pel que fa a la competència científica, els alumnes catalans obtenen una mitjana de 477 punts, 12 punts per sota dels resultats de 2018 i 70 punts per sota del Japó, que com en el cas de la competència matemàtica és el país que obté la millor puntuació (547 punts)

Evolució dels resultats de la competència científica entre els alumnes catalans segons PISA

Els resultats dels alumnes catalans se situen per darrere de la mitjana d'Espanya i de l'OCDE (485 punts) i per darrere també de la majoria de comunitats autònomes. Es dona a més la circumstància que regions com Castella i Lleó, Astúries o Cantàbria han millorat els seus resultats respecte a l'anterior edició de l'estudi, malgrat el confinament i les classes en línia.

Competència científica PISA per CCAA

Pel que fa a la competència lectora, els resultats catalans de quart d'ESO obtenen una puntuació mitjana de 462 punts. En aquest cas la comparació s'ha de fer amb els resultats de 2015 perquè l'OCDE va decidir ara fa 4 anys no publicar els resultats de les proves fetes a Espanya, després de detectar anomalies en les respostes dels estudiants en alguns centres -com ara que una significativa mostra d'alumnes va contestar fins a 20 preguntes en 25 segons. Igualment, la mitjana dels estudiants catalans se situa per sota de la mitjana de la UE i d'Espanya, i a 54 punts dels països que obtenen els millors resultats i que en aquest àmbit són Irlanda (516 punts), Japó (516 punts) i Corea (515 punts).

Evolució dels resultats de la competència lectora entre els alumnes catalans segons PISA

Si comparem els resultats amb la resta de comunitats autònomes, Catalunya està més de 30 punts per sota de les tres regions que encapçalen el rànquing -Castella i Lleó, Astúries i Madrid- i es col·loca a la cua, només per davant d'Andalusia, Ceuta i Melilla.

Competència lectora per CCAA

Com passava també amb la competència matemàtica, gairebé un 30 % dels alumnes catalans se situen en la franja més baixa de rendiment.

El treball de camp d'aquesta edició de l'informe PISA es va fer a la primavera del 2022 -inicialment estava planificat per al 2021, però es va ajornar un any a causa de la pandèmia de la COVID-19- i es va centrar en l'avaluació de la competència matemàtica com a matèria principal, i la comprensió lectora i científica com a secundàries. També es van analitzar la competència innovadora, en aquesta ocasió, el pensament creatiu, per mesurar la capacitat dels estudiants per respondre a les demandes d'un món en canvi constant, on la innovació i la creativitat són elements clau per a l'adaptació. Els resultats de les tres competències troncals (matemàtiques, lectura i ciències) són els únics que s'han fet públics avui. El juny de 2024 està previst presentar els obtinguts en pensament creatiu i, al llarg del 2024, els dos informes restants enfocats a l'avaluació de la competència financera i en l'aprenentatge al llarg de la vida.

Más información

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00