Política

El ministre Óscar Puente prescindeix de Xavier Flores, el principal negociador del traspàs de Rodalies

El nou responsable de Transports i Mobilitat Sostenible ha modificat de dalt a baix l'organigrama del seu departament

El secretari general d'Infraestructures a la jornada Corredor Mediterrani d'Expansión / Lluís Sibils

Barcelona

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, prescindeix de Xavier Flores, fins ara secretari general d'Infraestructures i l'home que ha negociat en nom del seu departament el traspàs de Rodalies a la Generalitat. El nou titular de transports ha renovat per complet l'equip de l'exministra del PSC, Raquel Sánchez.

Com a número 2 del ministeri, Óscar Puente ha situat José Antonio Santano, que ha substituït David Lucas a la secretaria d'Estat. Tot i que la idea del ministre era fer la resta de canvis la setmana passada, el procés s'ha allargat uns dies més i és avui quan el Consell de Ministres ha aprovat el cessament dels secretaris generals d'Infraestructures i de Transports, Xavier Flores i María José Rallo. En el seu lloc, el Govern ha nomenat secretària general de Transport Terrestre Marta Serrano, exdirectora gerent de l'Empresa Municipal de Transport de València, que assumirà les competències dels dos anteriors. Qui havia sonat per a aquest lloc els últims dies, el comissionat del Corredor Atlàntic, José Antonio Sebastián Ruiz, no va ser finalment nomenat.

Sorpresa a Catalunya

La destitució de Flores ha generat sorpresa en el sector de les infraestructures a Catalunya pel paper que ha jugat en la darrera legislatura a l'hora de desencallar projectes pendents amb la Generalitat. De fet, ha estat qui ha negociat amb el govern català els convenis de les encomanes de gestió per millorar la Nacional 2 al Maresme o per construir dos intercanviadors entre Renfe i FGC al Vallès. I ha estat també el negociador en nom del ministeri del traspàs de Rodalies, que s'ha de materialitzar en els pròxims 4 anys, en un procés que totes dues parts reconeixen que no serà fàcil.

La consellera de Territori, Ester Capella, va agrair públicament la feina de Xavier Flores en l'acte de celebració dels 175 anys del tren a Catalunya i Espanya que es va fer el 28 d'octubre a Mataró. "Sempre el tenim a les nostres oracions", va dir la consellera al secretari d'Estat David Lucas.

Encarrilats, però no tancats han quedat els convenis per construir la B-40 entre Terrassa i Sabadell, per fer millores a la Nacional 260 o per fer nous accessos a l'AP-7 i l'AP-2. Seran alguns dels projectes pendents a Catalunya que es trobarà la substituta de Flores a la secretaria general d'Infraestructures. També totes les inversions pendents a Rodalies com, per exemple, el desdoblament de la línia R3 que s'ha activat a tots els trams, encara que estan en fases molt diferents.

Dos anys a Madrid

Xavier Flores va arribar al ministeri de Transports al gener de 2021 de la mà de la llavors secretària d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Isabel Pardo de Vera, que va ser destituïda el passat mes de febrer al mig de la crisi pels trens de Cantàbria, al mateix temps que va cessar el president de Renfe, Isaías Táboas.

Abans de ser secretari general d'Infraestructures al ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Flores havia estat director general d'Infraestructures a la Generalitat i coneix, per tant, el que reclama Catalunya i les dificultats de determinades actuacions en aquest àmbit.

El ministre manté al català Raül Blanco com a president de Renfe. Va substituir Isaías Táboas a primers d'aquest any.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00