Sociedad

Es disparen els robatoris de cable a les vies d'Adif a Catalunya

En els darrers tres mesos, les sostraccions de material ferroviari s'han multiplicat per sis a l'àrea de Barcelona, en comparació amb el mateix període de l'any passat

Imatge d'un robatori de cable a les vies d'Adif a Catalunya / Adif

Barcelona

Es disparen els robatoris de coure a les vies d'Adif, de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries. En els darrers tres mesos, s'han multiplicat per sis respecte al mateix període de l'any passat i se n'ha registrat un cada dos dies. La major part de les sostraccions es concentren en els trams on s'estan fent obres.

Segons dades d'Adif, durant aquest 2023 hi ha hagut 135 robatoris de material ferroviari, pràcticament el doble que durant tot el 2022, quan se'n van detectar 70. Les sostraccions són sobretot de cable de coure i entre setembre i novembre s'han multiplicat per 6 respecte al mateix període de l'any passat. En 91 dies se n'han detectat 46.

La majoria d'aquestes accions es produeixen a l'entorn de Barcelona i, especialment, a les zones on s'estan fent obres com les del corredor del Mediterrani a Castellbisbal, les de Cerdanyola, els treballs que es realitzen a diferents municipis del Vallès Oriental pel desdoblament de la línia R3 de Rodalies i també els del tram de l'R4 entre Terrassa i Manresa on s'està implantant el nou sistema de seguretat i senyalització ERTMS.

Imatge dels danys provocats per un robatori de cable a les vies d'Adif a Catalunya / adif

El responsable de seguretat d'Adif, Carlos Freire, ha explicat que aquestes accions provoquen danys a la infraestructura que es tradueixen en retards en els trens que afecten els viatgers de les línies de Rodalies. Per intentar reduir el nombre de robatoris, en els darrers mesos, l'empresa han reforçat les patrulles de seguretat privada que vigilen les seves instal·lacions. Freire explica que això i la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra ha permès fer diverses detencions de persones que havien robat material ferroviari.

Obres i increment del preu del coure

A més de la realització d'obres que comporta una acumulació de cables i altres materials a l'entorn de les vies, hi ha un altre factor que pot explicar l'increment de robatoris. Fonts d'Adif apunten que, en els darrers mesos, s'ha registrat un increment del preu dels materials per la situació geopolítica actual i això ha fet més atractius el robatori de cablejat per vendre'l després en el mercat negre.

Per territoris, la província més afectada pels robatoris és la de Barcelona amb 91 sostraccions, el triple que durant tot el 2022; en segon lloc, hi ha Tarragona amb 33 sostraccions aquest 2023, davant les 17 de tot l'any passat; hi ha hagut 10 actuacions d'aquest tipus a Lleida, els mateixos que en l'exercici anterior; i a Girona, s'ha registrat un descens passant de 7 robatoris l'any passat a un.

Tres detencions en dos dies

A primers del mes de novembre, els Mossos d'Esquadra van realitzar tres detencions en dos dies consecutius. El dimecres dia 8, la policia catalana va ser alertada que dos homes estaven intentant robar cable a les instal·lacions d'Adif a Martorell. Quan van arribar els Mossos, un havia fugit, però a l'altre els vigilants de seguretat de les instal·lacions l'havien aconseguit retenir. La policia el va detenir i va comprovar que tenia més de 300 metres de cablejat al seu vehicle.

El dia anterior, el 7 de novembre, els Mossos havien detingut dues persones també per sostreure cable de les vies de tren, en aquest cas, a Terrassa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00