Sociedad

Educació reconeix que el sistema no atén bé els alumnes vulnerables ni tampoc els brillants

El director general d'Innovació i currículum, Joan Cuevas diu que l'informe PISA confirma la idoneïtat de les polítiques ja en marxa per lluitar contra la segregació escolar i per ajudar els alumnes més vulnerables i diu que cal abordar debats "polèmics" com el del MIR docent. L'oposició demana que es depurin responsabilitats

Competència lectora per CCAA

Barcelona

El director general d'innovació educativa i currículum, Joan Cuevas diu que l'informe PISA constata una de les grans febleses de l'actual sistema, que no ha atès correctament el creixent nombre d'alumnes vulnerables que hi ha al sistema i tampoc ha estimulat prou els alumnes que podrien aconseguir les millors qualificacions. "El sistema educatiu de Catalunya tracta bé l'alumnat mig, però no tan bé l'alumnat que té més dificultats ni tampoc aquell qui va més avançat. Hem de tenir un sistema més inclusiu i que personalitzi més bé els aprenentatges. I això és una qüestió de recursos però també de mètode".

El director general d'innovació i currículum subratlla que el govern ja està posant més mitjans per atendre els alumnes més vulnerables. Cita en concret el programa de millora d'oportunitats educatives (PMOE), que es va posar en marxa el curs 2021/22 i que suposa una inversió de 60 ME a càrrec dels fons Next Generation. El PMOE s’adreça a l’alumnat dels 741 centres de major complexitat educativa perquè concentren un major percentatge d'alumnat vulnerable per la seva situació socioeconòmica i sociocultural. Aquests centres reben recursos extra del Departament amb el compromís d’elaborar un pla estratègic de millora que duen a terme durant tres cursos.

Cuevas subratlla també que a partir de gener entren en funcionament dos programes nous: un de millora de la comprensió lectora a 200 centres i el pla pilot per recuperar les biblioteques escolars, que d'entrada beneficiarà mig centenar d'escoles. El director general d'innovació i currículum rebutja, com apunten els sectors més conservadors, que el problema sigui l'educació per competències i diu que els resultats de l'informe han de servir d'estímul per abordar debats de fons, que avança, seràn "polèmics" i que suposen més inversió com ara el MIR docent, l'extensió de la gratuïtat a tot el 0-3 o una possible acceleració de la reducció de ràtios, per tal que arribi abans del previst a la secundària.

Más información

Des de la fundació Bofill, la cap de recerca, Mònica Nadal diu que està bé acompanyar més els docents, però que el problema és que porten molts anys amb pocs recursos i polítiques erràtiques.

ENTREVISTA AQUI CATALUNYA: Fundació Bofill valora resultats PISA

ENTREVISTA AQUI CATALUNYA: Fundació Bofill valora resultats PISA

08:09

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1701965842260/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'oposició demana noves propostes i que es depurin responsabilitats

En Comú Podem ha demanat la compareixença de la consellera d'Educació, Anna Simó, i del secretari de Polítiques Educatives, Ignasi Garcia, a la comissió d'Educació del Parlament per donar explicacions sobre els resultats dels alumnes en el darrer informe PISA. El grup parlamentari de Jéssica Albiach se suma així a la petició que va fer el mateix dimecres Junts per Catalunya per tal que la màxima responsable de la conselleria expliqui a la cambra catalana com el Govern pensa revertir aquesta situació. Els comuns qualifiquen de "vergonyoses" les explicacions del Departament d'Educació que, en un inici, va relacionar els mals resultats a una "sobre representació" de l'alumnat immigrant a les proves. "És un insult a la intel·ligència", ha assegurat en declaracions a SER Catalunya el portaveu dels comuns a la comissió d'Educació Joan Carles Gallego, i "fa també un tuf xenòfob". Gallego diu que la solució exigeix posar més recursos econòmics i més suport educatiu als alumnes que tenen més dificultats per assolir els aprenentatges. Els comuns volen també que s'abordi la gratuïtat d'alguns serveis com el menjador escolar o les extraescolars i que es resolgui definitivament el conflicte amb els sindicats docents.

Els socialistes troben a faltar que el president del consell d'Avaluació, Carles Vega no hagi sortit en cap moment a donar explicacions i han reclamat al parlament que reactivi la petició que van presentar fa gairebé un any perquè comparegui davant del parlament. La portaveu del PSC a la comissió d'educació, Esther Niubó diu que "és hora de redreçar d'una vegada per totes aquest vaixell, que no va bon port" i recorda que els resultats són fruit de "molts anys de decisions errònies" com la reducció de les aules d'acollida o la supressió de la sisena hora.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00