Sociedad

El Bisbat no reconstruirà el campanar de l'Esparra, derruït durant el Glòria

L'església, ubicada a un nucli de Riudarenes (la Selva), va quedar malmesa durant el temporal, l'any 2020

Església de Sant Martí de l'Esparra, abans del gener del 2020

Església de Sant Martí de l'Esparra, abans del gener del 2020 / Cedida pel Bisbat de Girona

Riudarenes

El Bisbat no reconstruirà el campanar de l'església de Sant Martí de l'Esparra, ubicada a un nucli de Riudarenes (La Selva), que es va esfondrar a causa del temporal Glòria, el gener del 2020. "Seria una obra molt costosa i que no aportaria res" explica Mercè Corominas, secretaria general del Bisbat de Girona. El futur de la parròquia, però encara és incert. Bisbat, Parròquia i veïns estan en reunions per acordar "quin ús es vol donar de l'espai". Sobre la taula hi ha dues opcions: reconstruir la coberta de l'església o enderrocar tot l'edifici.

Malgrat que l'església està documentada des del segle XII, l'edifici actual era del segle XVIII. Tenia una planta rectangular, amb una porta principal emmarcada amb pedra i obertures ogivals amb vitralls senzills. Cridava l'atenció el seu campanar, de vint-i-cinc metres d'alçada. Formava part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i era considerat bé cultural d'interès local.

En els últims anys, la falta de manteniment i d'ús va causar la degradació de la parròquia, que no acollia una missa setmanal des del 2017. El 2019, el Bisbat va dur a terme un estudi de patologies i tenia previstes unes actuacions per aturar la degradació de l'església. Malgrat això, el Glòria va tenir lloc abans que poguessin actuar. El temporal va enderrocar el campanar, que va caure sobre la teulada de l'església. No va causar danys humans.

Església de Sant Martí d'Esparra (22 de gener del 2020)

Església de Sant Martí d'Esparra (22 de gener del 2020) / Cedida pel Bisbat de Girona

Pendents de la descatalogació

Després del temporal, es van treure les runes de l'exterior de l'església i es van retirar els materials que podien causar danys. El febrer del 2020 es va demanar la descatalogació de l'edifici com a bé cultural d'interès local. Aquest tràmit ha tardat tres anys a arribar, i per això el Bisbat no ha pogut actuar. Fa cosa de dos mesos que ha estat descatalogat i ara, Ajuntament, veïns i Bisbat estan decidint què fer amb l'església.

Així ho hem explicat a l'Aquí Girona:

El Bisbat no reconstruirà el campanar de l'Esparra, derruït durant el Glòria

04:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1705676613358/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Campanar de l&#039;església de Sant Martí de l&#039;Esparra

Campanar de l'església de Sant Martí de l'Esparra (Gener del 2020) / Cedida pel Bisbat de Girona

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00