Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Amparo Sánchez: "La indústria musical m'ha fet fora, però ara tinc llibertat total"

La cantant pionera de la música mestissa i fusió ens fa un recorregut per les seves fites professionals i els seus nous projectes

Amparo Sánchez: "La indústria musical m'ha fet fora, però ara tinc llibertat total"

Amparo Sánchez: "La indústria musical m'ha fet fora, però ara tinc llibertat total"

56:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706108830394/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el 'Llapis de Memòria' de l’Amparo Sánchez, una artista que sempre, ja des de molt petita, ha tingut clar que l’escenari era el seu hàbitat natural. Tot i que va néixer a Alcalá la Real (a Jaén) és a Granada on va començar a fer música amb la seva primera banda 'Correcaminos'.

No va ser fins que va anar-se'n a Madrid i va treballar en un bareto de Lavapiés quan va néixer la llavor d’'Amparanoia', un projecte que la va convertir en la pionera de la música mestissa i de fusió i un referent internacional guanyant el Premi World Music Award de la BBC al millor grup europeu. L'Amparo és una gran artista amb unes cançons molt necessàries però sobretot una dona compromesa i lluitadora.

L'Amparo Sánchez critica que les cantants dones, a partir dels 40 anys desapareguin del panorama musical: "la indústria ens ha deixat de banda, a mi m'han fet fora, però gràcies a això tinc llibertat total, treballo amb equip, no hi ha ningú per sobre meu, soc la meva pròpia cap". Amb la plataforma 'Revivir la Azucarera' reivindica un tenir major representació femenina a la indústria musical.

Al ritme de 'Cómo el agua' de Camarón l'artista fa un viatge al passat i recorda els seus moments a Andalusia a la seva infantesa. Reconeix, que encara que és una amant del sud i de la seva terra, Catalunya té un lloc especial al seu cor, ha viscut aquí catorze anys i troba molt a faltar el català.

La cantant va ser mare molt jove, amb setze anys ja tenia el seu primer fill. Va cantar a tots els llocs possibles a Granada, però se li va fer petit la ciutat andalusa, fet que li va fer marxar a Madrid per continuar la seva trajectòria professional, el seu pare en aquell moment li va fer costat i la va ajudar en tot el procés.

La lluita feminista de l'Amparo Sánchez és innegable, una gran referent, que en tots els seus projectes és una abanderada dels drets de les dones, com és el seu llibre 'La niña y el lobo' (2014): "Un llibre autobiogràfic on intento compartir la història que em va tocar viure, però transmitent que cal sortir i que és possible superar el maltractament. A les meves cançons hi ha parts d'aquesta transformació", explica l'artista.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

Andrea Ruiz García

Andrea Ruiz García

Graduada en Medios Audiovisuales por la Universidad Pompeu Fabra y Máster en Social Media. Realizó prácticas...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00