Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Els elèctrodes ja permeten que un malalt amb paràlisi cerebral pugui parlar

L'implant del primer xip de Neurolink, l'empresa d'Elon Musk, ha aixecat sospites sobre la manca de transparència i seguretat del procés. El cap del servei de neurología de l'Hospital del Mar, Pablo Villoslada explica que la tècnica no és nova i que dispositius com aquest ja s'utilitzen per tractar l'epilèpsia.

Entrevista al cap de neurologia de l'Hospital del Mar

Entrevista al cap de neurologia de l'Hospital del Mar

16:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706696060549/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els xips cerebrals fa més de 20 anys que s'utilitzen, però l'anunci d'Elon Musk ha tornat a col·locar aquesta tècnica al centre del debat. Des que es va fer públic que l'empresa del propietari d'X havia fet el primer implant a un ésser humà són moltes les veus crítiques que posen en dubte el procés i l'ètica de la tècnica utilitzada per Musk. El cap del servei de neurologia de l'Hospital del Mar, Pablo Villoslada, ha esvaït qualsevol ombra de dubte. En una entrevista a l'Aquí, Catalunya ha remarcat que cal diferenciar la investigació científica de la manera que té el magnat de publicitar el seu negoci: "darrere de la companyia -Neurolink- hi ha neurocirurgians i científics seriosos. Una altra cosa són els tuits de Musk". El neuròleg ha recordat que el projecte de Musk ha aconseguit el suport de l'agència americana del medicament i que per tant, està regulada pel govern: "si no s'han dit detalls del pacient, és perquè no es pot fer".

Parkinson, anorèxia i epilèpsia ja es tracten amb aquestes tècniques

Segons explica Villoslada en els darrers cinc anys les interaccions entre el cervell i la màquina han millorat moltíssim, es fan dispositius tipus xips que es col·loquen a l'os o sobre el cervell i tracten l'epilèpsia. El doctor, que havia treballat a la Universitat d'Standford, a San Francisco, ha relatat com gràcies a una tècnica similar, però amb elèctrodes, van aconseguir que un pacient amb paràlisis cerebral i sense poder parlar puguis construir frases: "vam connectar els elèctrodes del cervell amb l'ordinador i el vam entrenar a imaginar com es parla. Amb la intel·ligència artificial vam descodificar senyals i el malalt va acabar construint frases molt correctes.

Telephaty, el projecte de Musk

La idea del magnat és connectar el cervell a un ordinador i permetre que només amb els pensaments es pogués moure el ratolí o el teclat. Per tirar endavant el seu projecte va reclutar pacients amb tetraplegia o lesions de medul·la, havien de ser majors de 22 anys i comptar amb infermera. A un d'ells ja se li ha col·locat i de moment, l'única cosa que se'n sap és que evoluciona favorablement. Musk ha rebut moltes crítiques pel reclutament d'éssers humans i pels experiments previs amb micos que van morir durant el procés.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00