Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Carme Ruscalleda: "Quan era petita el que ara és el meu marit em feia por"

Després d’haver acumulat 7 Estrelles Michelin, Carme Ruscalleda repassa els seus orígens lligats al mar i repassa la seva trajectòria professional

Carme Ruscadella: "Quan era petita el que ara és el meu marit em feia por"

Carme Ruscadella: "Quan era petita el que ara és el meu marit em feia por"

56:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1707154645731/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el “Llapis de Memòria” de la xef Carme Ruscalleda, una cuinera que fa art amb els fogons. De fet, a vegades projecte els seus plats en aquarel·les. Diu que les seves virtuts són la constància, l’optimisme i l’inconformisme, però que a vegades també poden ser els seus defectes. Avui connectem les cançons d’una dona que és un referent del món de la gastronomia en l’àmbit internacional. Un món, en el que sovint hi ha massa homes, però potser aquests homes no tenen les vistes que té la Carme Ruscalleda al Mediterrani.

El Mediterrani

La Carme s’hi va passar moltes hores, a la platja. Hi jugava amb les seves amigues i hi veia als turistes fent-se petons. “Deuen tenir gust de sal” pensava aquella nena que jugava amb la sorra. Va haver de passar a ser la responsable del sopar de la família amb 12 anys. “La meva mare es va adonar que hi gaudia” recorda la xef.

A més a més, havia d’ajudar al negoci familiar. A la botiga va tenir les seves primeres incursions com a cuinera professional que es sotmetia a la crítica dels clients. Hi feien productes càrnics i, el client, no només repetia, sinó que “tornava amb un amic perquè ho tastés”. D’aquesta manera van “començar a acariciar la idea de parar taula a la mateixa botiga”.

L'art de la cuina

Gràcies a aquesta experiència, i “obrint amb la carta de la botiga” va néixer el Sant Pau. Davant la perspectiva de quedar tancada en una cuina, la Carme “hi veia un món ple de colors i de llibertat”. Al cap de tres anys els hi va caure la primera Estrella Michelin.

La xef recorda com a aquella època el fet de ser una dona era un factor que et dificultava l’ascens a les cuines. Ara, però, es mostra positiva amb el present i futur del sector. “N’hi haurà tantes, de dones, com elles decideixin. Ja ningú et veta”.

Pel que fa al seu èxit, la Carme creu que “el que es premia és la constància”. La cuina pot tenir molts objectius. Sovint és efectista i només respon a la necessitat nutritiva, però “pot ser expressió artística si t'ho proposes.”

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels

nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00