Salud y bienestar

Carambola terapèutica

Una recerca de Bellvitge i ICO ha descobert que un fàrmac contra el càncer també té potencial per al Parkinson.

Albert Antolin, investigador dels programes Oncobell d'IDIBELL i Procure de l'ICO / IDIBELL

Barcelona

Quan ens prenem un medicament, a banda de realitzar la seva funció terapèutica, dona lloc a la formació d'uns residus -anomenats metabòlits- que l'organisme processa per a la seva eliminació.

La recerca de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) estudiava un medicament usat en quimioteràpia contra càncer d’ovari, de mama i, més recentment, de pròstata, el Rucaparib. Al laboratori i amb cèl·lules animals, els científics s'han trobat que el metabòlit d'aquest medicament (o sigui, la part residual del fàrmac que el cos eliminarà) podria ser útil per tractar el Parkinson, ja que redueix l'acumulació d'una proteïna indicadora d'aquesta malaltia neurodegenerativa.

"El que vam observar en aquests models és que quan tractàvem amb el metabòlit les neurones cerebrals derivades de pacients de Parkinson, aquestes neurones no acumulaven la proteïna α-sinucleïna, que és una de les característiques de la patologia", explica Albert Antolin, investigador de l'IDIBELL i l'ICO, i un dels líders de la recerca. "Pensem que això podria obrir una nova via per intentar desenvolupar un tractament contra el Parkinson, tot i que encara cal moltíssima recerca perquè tot just ho hem provat en cèl·lules animals".

En cas de confirmar-se la seva utilitat com a tractament i ara que se sap que no és tòxic, el metabòlit es podria sintetitzar (fabricar) en laboratori i administrar-lo als pacients.

Primera vegada

Segons Antolin, ocasionalment s'han fet servir metabòlits amb finalitats terapèutiques, però aquest és el primer cop -que es tingui constància- que el seu ús no és per la indicació principal del fàrmac, en aquest cas és el càncer, sinó per a una altra malaltia.

"En resum, l'estudi apunta cap a una nova perspectiva conceptual en farmacologia: la que considera el metabolisme dels fàrmacs no com un procés indesitjable, sinó com una cosa que pot tenir avantatges potencials des del punt de vista terapèutic".

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que es caracteritza per un trastorn del moviment perquè les neurones no produeixen les quantitats suficients de dopamina, un neurotransmissor.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00