Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Per què Banyoles està en fase de normalitat per sequera?

L'observador del Meteocat Enric Estragués no creu que s'hagin d'aplicar mesures d'estalvi aquest estiu

L'Estany de Banyoles / Jordi Altesa

Girona

Banyoles, Cornellà del Terri, Camós, Fontcoberta i Porqueres, les cinc localitats que depenen de les aigües de l'estany, són els únics municipis de les comarques de Girona que estan en fase de normalitat per sequera. Al seu voltant, la resta de municipis estan en situació d'excepcionalitat o d'emergència i han d'aplicar mesures d'estalvi d'aigua.

L'estany -que aquest dilluns estava a -10 centímetres de la cota zero- està en situació de normalitat perquè rep l'aigua de manera subterrània, a través d'un aqüífer que ve de l'Alta Garrotxa. Això fa que malgrat que no plogui al municipi, continuï entrant aigua a aquesta conca hidràulica. A més, segons Enric Estragués, observador meteorològic local del Meteocat, "els aqüífers sempre tenen aigua, i en el seu camí recull l'aigua d'altres aqüífers més petits". "Per això, en comptes de baixar, puja" apunta Estragués, recordant que fa un parell de setmanes l'estany estava tres punts per sota, a -13 centímetres i que el mes de desembre l'estany estava a -18.

L'observador destaca que el "gran enemic" de l'estany és l'evaporació. Segons els seus càlculs, en un dia de sol es poden evaporar 3.500 m3, la meitat del que extreu Aigües de Banyoles diàriament per abastir tota la població d'aquests cinc municipis (7.000 m3).

En aquest sentit, creu que aquest estiu ens trobarem amb un panorama pitjor. "A l'estiu l'aigua de l'estany baixarà per l'evaporació o perquè l'aqüífer portarà menys quantitat" apunta Estragués. Malgrat això no tem restriccions. "Mai n'hem tingut i hem arribat a estar a -30 centímetres" assegura.

Les aigües de l'Estany són considerades béns comunals, i per tant la seva administració i conservació és competència de l'Ajuntament de Banyoles. Com a resultat, si s'apliquessin restriccions, ho hauria de fer el consistori i no l'Agència Catalana de l'Aigua, com la resta de municipis.

Una afició nascuda d'un "atemptat"

Enric Estragués explica que com a observador meteorològic s'encarrega d'"agafar dades de Banyoles i passar-les al Meteocat", tasca que comparteix el seu fill, el també observador Gabriel Estragués. Aquesta fal·lera per la meteorologia li va començar quan tenia 10 anys, perquè "va atemptar" en contra d'ell. "Va caure un llamp a la meva habitació, quan estava a l'escola" apunta i això el va motivar a investigar què passava al seu voltant en l'àmbit meteorològic.

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Enric Estragués, observador meteorològic a Banyoles del Meteocat

16:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1708433192139/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Enric Estragués, davant de l&#039;Estany de Banyoles

Enric Estragués, davant de l'Estany de Banyoles / BAF

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00