Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Santa Pau es posa en marxa per compar i salvar el seu castell

L'Ajuntament i l'associació 'Amics de Santa Pau' han engegat una campanya de mecenatge per comprar el castell medieval, restaurar-lo i convertir-lo en un museu dels deportats als camps nazis

Comença un micromecenatge per "salvar el castell de Santa Pau"

Comença un micromecenatge per "salvar el castell de Santa Pau"

09:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1708433381326/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Santa Pau (Garrotxa) ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per convertir-se en propietari del seu castell d'origen medieval (SXII-XVII), declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), però tancat i abandonat des de fa més de 40 anys i en un estat de conservació que amenaça la seva estructura.

La iniciativa la impulsen l'Ajuntament i l'entitat Amics de Santa Pau amb l'objectiu d'aturar el seu deteriorament, restaurar-lo i convertir-lo en el primer memorial de l'estat dedicat a les víctimes del nazisme que pugui dialogar amb espais com el MUME, la Maternitat d'Elna o el Memorial de Ribesaltes, entre d'altres. També volen obrir-lo a l'ús públic i que pugui ajudar a generar activitat socioeconòmica al municipi i a la comarca.

Per poder-ho fer realitat, necessiten recaptar 500.000 euros en quatre mesos. Aquests diners han de servir per poder tancar la compra del castell i fer les primeres obres de rehabilitació. Els propietaris han rebaixat el preu inicial de sortida d'1.150.000 € fins als 400.000 € i, segons l'alcaldessa Cris Capó, "és una oportunitat històrica" i un "imperatiu categòric" que no es pot deixar passar per aspirar a salvar "un edifici tan emblemàtic, no només pel poble sinó també per tot el país".

La Generalitat i la Diputació de Girona s'han compromès a ajudar en la rehabilitació, però, com destaca Ester Badosa, presidenta dels Amics de Santa Pau, "el primer pas és que sigui de propietat municipal" i ara aquesta possibilitat "s'ha donat per primera vegada".

Volen que "torni a ser el cor" del municipi

L'edifici està al mig del nucli medieval de Santa Pau i durant molt temps va ser el centre de l'activitat social acollint una escola de monges i amb posterioritat, un teatre. Ester Badosa recorda que no només és "el cor del municipi" sinó també "l'element vertebrador del creixement urbanístic" i ha recordat que són "pocs els municipis medievals de Catalunya que saben exactament com es va anar construint el poble al voltant del castell" i que, per tant, es tracta d'una peça que és "patrimoni històric i també humà".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00