Tribunales

Cas Tsunami: Emergències de Catalunya desmunta la tesi terrorista a la mort per un infart durant l'assalt al Prat

El servei d'emergències de Catalunya respon al jutge García-Castellón que van optar per traslladar en helicòpter el ciutadà que va patir un infart perquè era el mitjà més ràpid per traslladar un pacient de gravetat, no pas perquè els accessos estiguessin bloquejats pels manifestants. També que la incidència mèdica es va produir a la T2 de l'aeroport, quan els aldarulls van tenir lloc a la T1

EL CNI detecta "vulnerabilidades" en la plataforma de Tsunami Democràtic / EFE

Barcelona

El jutge del cas Tsunami, Manuel García-Castellón, ha fet servir com un dels seus arguments fonamentals en l'acusació per terrorisme que el ciutadà francès, Jean Claude Scherzinger, va morir d'un infart durant l'assalt a l'aeroport del Prat, el 14 d'octubre de 2019. El jutge ha demanat diligències per investigar si l'atur cardíac es va produir com a conseqüència del tumult i les aldarulls registrades a l'aeroport o si el possible bloqueig dels accessos terrestres va dificultar o va impedir que fos atès, cosa que per al jutge seria la prova que la mort es va produir per un acte terrorista.

Però el servei d'emergències mèdiques de Catalunya desmunta la tesi del magistrat. En un escrit dirigit al jutjat a què ha tingut accés la SER, respon que l'infart del ciutadà francès es va produir a la Terminal 2 de l'aeroport del Prat, quan la que estava patint l'assalt era la Terminal 1.

A més, el servei d'emergències mèdiques contesta que van optar per traslladar-lo a l'helicòpter fins a l'hospital perquè després de valorar la “gravetat” del pacient, la unitat mèdica va concloure que era el mitjà de transport que “garantia un trasllat més ràpid” fins al centre sanitari.

En la resposta al jutge, el servei d'emergències mèdiques de Catalunya fa un relat precís de la seva actuació davant de la incidència sanitària, amb una descripció al minut de cada pas fet en l'atenció al pacient. Des que a les 17.17 hores el subcap de la zona metropolitana sud del servei d'emergències mèdiques rep l'avís de l'existència d'una persona inconscient al pàrquing exterior de la T2 del Prat, només va passar un minut fins que es van iniciar les maniobres reanimació, aconseguint recuperar la circulació espontània del pacient fins que va arribar l'helicòpter, que el va traslladar a l'hospital quan havia transcorregut una hora des del primer avís. El temps total de la intervenció mèdica des que els metges van rebre la primera alerta i l'arribada a l'hospital de Bellvitge va ser d'una hora i 8 minuts. Va ser quan va arribar al centre sanitari quan el ciutadà francès finalment va morir, segons la resposta del servei d'emergències. Aquesta és la successió d'esdeveniments relatats pels metges a l'escrit dirigit al jutge:

Així va ser l'assistència al ciutadà francès

L'assistència al Sr. Jean Claude Scherzinger es va realitzar d'acord com es detalla:

  • A les 17:17h, el subcap territorial de la zona metropolitana sud del SEM va ser alertat in situ de persona inconscient, al pàrquing exterior de la T2.
  • Al cap d'un minut (17:18h), aquest avisa a la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS) que el pacient es troba a l'atur cardiorespiratori. Inicia maniobres de reanimació cardiopulmonar i sol·licita la presència d'unitat S408 que també es troba a la T2-B, amb un temps d'arribada aproximat de 3 minuts.
  • Al cap de 2 minuts de l'arribada del comandament al lloc dels fets (17:20h), s'activen una ambulància i l'helicòpter medicalitzat del SEM.
  • Als 2 minuts (17:22h) arribava al lloc l'equip preventiu del SEM que es trobava a la T2. Es van continuar fent maniobres de suport vital avançat, amb recuperació de la circulació espontània.
  • En 15 minuts, l'helicòpter del SEM va aterrar a l'aeroport (17.35 h). L'equip mèdic del SEM es va desplaçar des de la pista d'aterratge fins al lloc on es trobava el pacient a l'ambulància dels serveis mèdics de l'aeroport.
  • Als 11 minuts del seu aterratge (17:46h), l'equip mèdic de l'helicòpter va arribar al lloc on era el pacient.
  • A les 18:18h, s'inicia el trasllat del pacient a l'Hospital de Bellvitge
  • A les 18.25h s'arriba a l'Hospital de Bellvitge on, finalment, mor.

El servei d'emergències mèdiques de Catalunya també comunica el jutge al mateix escrit que va registrar un total de 121 assistències sanitàries durant l'assalt a l'aeroport del Prat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00