Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Rafael Tous: "El 90% de la meva fortuna l'he dedicat a l'art"

El col·leccionista català posa en valor l’art conceptual polític i reivindicatiu

Llapis de Memòria Rafael Tous

Llapis de Memòria Rafael Tous

57:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1708614448191/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el “Llapis de Memòria” de Rafael Tous. Un empresari tèxtil i mecenes cultural que es descriu com un apassionat de l’art. Prova d’això és el fet que invertia en art el que guanyava en negocis, però no per especular. Se’l coneix per la generosa donació que va fer al MACBA amb més de 1000 obres d'art conceptual, la donació més gran de la història del museu. Una passió, la del nostre convidat d’avui, que li ha valgut l’amistat de moltíssims artistes així com, també, la Medalla d’Or al Mèrit Cultural i la Creu de Sant Jordi per les seves aportacions a favor de la cultura catalana.

Primer acte

En Rafael sempre va tenir predilecció pel col·leccionisme. Amb 5 anys va començar col·leccionant cartells de cinema i, a l’escola, feia contraban de cromos i els intercanviava amb els companys.

Així i tot, ell tenia un somni que no passava pel mecenatge cultural obligatòriament. “Volia ser arquitecte. Tinc dibuixos fantàstics meus d’edificis”. Malauradament, va haver de començar a treballar amb el seu pare.

Anys després va crear l’empresa de confecció tèxtil “Mr.Cat” i es va dedicar a vendre roba a les botigues. El negoci va anar creixent fins al punt que va acabar fent “dissenys per a totes les discoteques de Barcelona. La meva obsessió era dissenyar”.

Filantropia

Després de separar-se de la seva primera dona, va començar a comprar obres amb sentit polític. “No he comprat mai per fer negoci. De tot el que he guanyat a la meva vida, el 90% l’he destinat a l’art. Sempre pensant que ho donaré”.

La vena humanística del Rafael s’ha materialitzat de moltes maneres: dona diners a causes humanitàries constantment, compra col·leccions senceres d’artistes desconeguts, dona peces a museus i ha fet una escola a Burundi, per enumerar algunes.

El resultat d’aquesta voluntat de preservació artística va ser la inauguració de la sala Metrònom. “Va ser important perquè era molt diferent de les galeries de Barcelona. Era tot experimental”.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc. No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00