Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Germans Castells i Planas: "Abans teníem la clau del teatre i podíem entrar i sortir. Ara és impossible"

Els escenògrafs expliquen com era fer cultura fa anys i repassen els moments més àlgids de la seva carrera

Llapis de Memòria Germans Castells i Planas

Llapis de Memòria Germans Castells i Planas

53:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709049378490/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el “Llapis de Memòria” dels germans Castells i Planas, uns artistes que formen part de l’imaginari cultural de moltíssims catalans, perquè en Jordi i en Josep han treballat pràcticament per totes les companyies i directors de teatre de Catalunya durant 35 anys. Ara, tot i que fa uns anys que es van jubilar, els seus decorats continuen formant part de la cartellera teatral catalana gràcies als seus descendents i el taller d’escenografies familiar de Cardedeu, distingit amb la Creu de Sant Jordi “per la creativitat i l’ofici demostrats durant més de tres dècades i la seva contribució valuosa a la cultura”.

A Cardedeu

Els dos bessons venen d’una dinastia de pintors de parets. El seu pare s’hi dedicava i, abans d’ell, ja ho feia el seu avi. Això no obstant, el pare d’en Jordi i el Josep tenia, també, una vena artística. D’ajudar al seu pare amb els decorats dels espectacles on anava a treballar, els germans van aprendre l’ofici i s’hi van enamorar.

Amb 6 anys van debutar fent d’actors a una representació del conte de “La Ventafocs” i des d’aquell dia han fet d’escenògrafs, tramoistes, actors... I de gestors culturals.

Fent per la cultura

Al parc dels Pinetons de Cardedeu van organitzar sessions de música per la nit i van fer una companyia d’espectacles amateur per fer obres al teatre del poble. El seu lema era “Farem que de l’afició en surti una professió” i ho van aconseguir. “Tot era més fàcil que ara. Ara és més complicat organitzar qualsevol cosa”.

La companyia va anar creixent. Van treballar amb “La Cubana”, “Comediants”, “Els Joglars”, “Dagoll Dagom”... “Fer el cartell [per l’obra Antaviana de Dagoll Dagom] va ser el salt, l’aproximació total i definitiva en el món de l’espectacle professional“.

Gràcies a la companyia de teatre “Comediants”, que van comptar amb ells per una pel·lícula, van fer el salt al cinema. Han fet decorats per “El orfanato” de Juan Antonio Bayona i “El Perfume” de Tom Tykwer. “Vam entendre que era l’exigència”, recorden els artistes.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc. No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00