Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Alidé Sans: "Vivim en un món tan globalitzat que tenim la necessitat de tornar a les arrels"

L’alcaldessa de Bausén defensa la importància de tornar als orígens i reivindica la música com a eina per fer-ho

Llapis de Memòria amb Alidé Sans

Llapis de Memòria amb Alidé Sans

56:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709827675082/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el “Llapis de Memòria” d’Alidé Sans, activista i cantant de llengua occitana que aprofita l’art per portar el seu missatge arreu d’Europa i fins i tot als Estats Units, on també hi ha cantat les seves cançons. Acaba de publicar "ARRAÏTZ” (“arrel”, en la variant aranesa de l’occità) on recupera cançons occitanes de tradició oral passades pel sedàs de les noves tecnologies actuals. Uns càntics tradicionals que l’Alidé converteix en cançons del segle XXI.

Arrels

La mare de l’Alidé va ser la culpable de fer que ella s’interessés per les arts musicals. “La meva mare, la persona que m’ha introduït a la música, m’ha animat sempre i m’ha transmès l’amor per aquest llenguatge de l’ànima i pel cant”.

L’artista anava aprenent a tocar diferents instruments: el piano, la guitarra, l’acordió... Això la va portar al fet que amb 14 o 15 anys comencés a compondre, però no ho feia en occità, com ho fa ara, sinó que componia en castellà. “Era per falta de referents. Quedava amb un grup que tocaven rumba i flamenc”.

L’Aranès

L’Alidé també és l’alcaldessa de Bausén. Un poble amb 70 habitants, però que, normalment, hi viuen “35 o 40 persones”, confessa la cantant. “És com una família”. Aquest càrrec, diu, no és tan fàcil com podria semblar pel reduït número d’habitats dels quals s’ha de fer càrrec l’ajuntament: “Tinc molta pressió administrativa. No tenim els recursos humans per respondre a la demanda. Només hi ha tres regidors”.

A Bausén cadascú es dedica al que pot, com a la Vall d’Aran en general: “l’economia està basada en el turisme. Falten feines estables al nostre territori”. Així i tot, per a l’Alidé, els punts negatius de viure allà queden tapats pels positius. “M’agrada anar a la Vall d’Aran. Allà relativitzes la vida i desconnectes. Quan hi vaig torno com nova. Ho necessito com l’aliment i com beure d’una Font”.

L’Aranès “està en un molt bon moment”. En ser un territori geogràfic tan petit, les polítiques per la defensa de la llengua són més fàcils d’aplicar i de promoure. “Fins als 5 anys només s’ensenya en aranès a l’escola i fins als 16 s’utilitza”.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00