Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Xavi Barroso: “L’edat, la teràpia i l’autoconeixement et porten a escriure sobre coses que són teves”

L’escriptor parla del poder de la ràdio i del que hi ha darrere les seves novel·les

Llapis de Memòria amb Xavi Barroso

Llapis de Memòria amb Xavi Barroso

53:05

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710259368882/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el “Llapis de Memòria” d’en Xavi Barroso, un narrador d’històries, ja des de molt petit, que acaba de publicar “La voz del silencio”. La seva tercera novel·la amb la qual ens fa viatjar a la Barcelona de fa 100 anys. Una història amb una trama addictiva i sorprenent en un context històric on viurem la inauguració del metro de Barcelona, la prohibició de parlar en català al carrer, l’arribada de la Coca-Cola, la mort d’Àngel Guimerà i, sobretot, el naixement de Ràdio Barcelona, ara fa just 100 anys.

Escriure novel·les

“De petit era bastant hiperactiu”, recorda l’escriptor. “Jo inventava obres de teatre i obligava els meus amics a participar en elles. Part de la meva vocació d’escriure ve d’allà”.

En Xavi ha publicat tres novel·les, totes històriques, però n’ha escrit més de les que han acabat veient els lectors. “Sempre que he escrit novel·les m’ha interessat buscar sensibilitats diferents”.

“La voz del silencio” és un llibre que tracta l’antiga Barcelona de principis de segle, un període en el qual destaquen temes “que són cíclics i encara arrosseguem”, diu l’autor. “Va ser una època amb molts avenços”, un dels quals va ser la ràdio.

El poder de la ràdio

El Xavi recorda sentir la sintonia d’entrada del programa “Hoy por Hoy” des que era petit. “A casa eren de la SER. La ràdio és el mitjà que més m’agrada”.

Quan arriba la ràdio a Barcelona (precisament amb Ràdio Barcelona) “és un enginy. Un producte nou que arriba. Hi ha molts articles que critiquen la radio”. L’escriptor s’ha hagut d’informar, ja que aquest esdeveniment és protagonista a la seva última novel·la. “Quan arriba la ràdio canvia molt l’àmbit domèstic i, per tant, el dia a dia de les dones, que eren les que el vivien, i passen a tenir una connexió amb el món que abans no tenien”.

Al Xavi li costa descriure la seva experiència amb la ràdio, però. “Penso que les coses que son importants per tu a la vida son complicades d explicar. La radio m’aporta molt més del que jo li dono a ella”.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00