Llapis de memòriaLlapis de memòria
Actualidad

Xarim Aresté: “Cada dia és una mort”

L’artista parla del poder per connectar-nos que té la música i la necessitat general d’aplicar noves mirades a l’art

Llapis de Memòria amb Xarim Aresté

Llapis de Memòria amb Xarim Aresté

56:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710345171005/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el "Llapis de Memòria" del músic de la Ribera d'Ebre, Xarim Aresté. De fet, ell diu que no és músic. Diu que no sap el que és, però sí que sap el que fa, i el que fa és música i la fa amb molta ànima. Però és que també escriu poemes, ha publicat una novel·la i pinta. En Xarim, des de ben jove, no creia en res que no fos la música. Pot ser per això que amb 13 anys ja va muntar la seva primera banda a Flix, "Ratera". En va muntar unes quantes més fins a arribar a la seva banda més personal, que va fundar a Barcelona, "Very Pomelo". Així i tot, ja fa una mica més de 10 anys que publica discos en solitari, que són autèntics viatges.

De la filosofia a l’art

En Xarim va arribar a Barcelona per estudiar Filosofia. Diu que va triar una carrera que no es pogués estudiar a Tarragona per poder marxar lluny. “Això tot i que em feia pànic. Vaig patir molt, era una persona poc social”. Ell ja tenia clar que el que li agradava era fer música, però els seus pares el van animar a estudiar abans. “Vaig aprendre molt. Tothom hauria d’estudiar Filosofia abans d’estudiar qualsevol altra cosa”. A la facultat va acabar coneixent altres músics i va crear un grup.

Per altra banda, en Xarim també s’ha dedicat a escriure. Explica que amb la seva novel·la “Tanit i les guerres púniques” s’hi va haver d’estar “una estona” per a fer-la. “De sobte parava 2 mesos i quan m’hi tornava a posar havia de tornar a començar. Això m’ha donat eines per la música, després”.

El xamanisme de la música

“Tot el que existeix es vibració. Crec que la música és un fenomen del qual no sabem res”. Així parla l’artista sobre la música. Diu que hi ha moltes maneres de veure-la, tot i que, sovint, es tendeix a reduir-la a un entreteniment. “Penso que l’origen de la musica és xamànic. Les freqüències sensorials del músic s’encomanen a l’audiència, i tots pesen a estar al mateix pla.

El Xarim diu que el cervell té dos parts, la lògica i la que no ho és, i que la música connecta amb aquesta última. “Hem d’aprendre a parlar aquest idioma. La música interpreta això”.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00