Última hora

FRANCIA Operación policial en el consulado de Irán en París después de que un hombre amenace con inmolarse

Sociedad

Acció Climàtica farà una tala selectiva d'arbres per incrementar l'aigua que arriba als rius

La primera actuació es farà a un bosc de 60 hectàrees a Molló, al Ripollès, on es trauran un de cada quatre arbres

Arbres marcats per ser talats en un bosc dens de Molló, al Ripollès. / ACN

Barcelona

Acció Climàtica ha iniciat una campanya de tala selectiva d'arbres als boscos molt densos de Catalunya per incrementar l'aigua que arriba als rius i als aqüífers. La primera actuació es farà a Molló, al Ripollès i, en condicions de pluges normals, permetrà guanyar cada any l'aigua equivalent al consum de 2.740 persones durant tot un any, segons la conselleria.

A Molló es talarà un de cada quatre pins d'una antiga repoblació forestal feta als anys 70, d'unes 60 hectàrees. La desaparició d'una quarta part dels arbres reduirà l'aigua que es queda al bosc i augmentarà la que arriba al riu Ritort, un afluent del Ter. La directora de Boscos, Anna Sanitjas, ha explicat que la presència de molts arbres reté l'aigua a la muntanya: "Els arbres consumeixen aigua, per tant, a més arbres, més aigua consumida i menys als rius. I a més, fan un efecte paraigua i la pluja no arriba al terra, sinó que es queda a les capçades, s'evapora i, d'alguna manera, es perd perquè no arriba als rius". Sanitjas afegeix que, quan hi ha molts arbres en un bosc, competeixen entre ells i també creixen més febles i vulnerables a incendis, ventades o plagues.

La directora general de Boscos ha explicat que fins ara la gestió forestal que comportava la tala d'arbres es feia fonamentalment pensant en la prevenció d'incendis i no en la gestió de l'aigua. Però ara es planteja com una eina més per aconseguir més aigua a les conques del riu en un escenari de sequera i canvi climàtic.

Tala d'arbres a Molló

Les tales selectives les executa l'ACA en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal. Comencen pel Ripollès i la idea és replicar aquesta actuació a altres boscos del Solsonès o la Garrotxa.

Menys matoll a terra

A més de talar un de cada quatre pins, també es farà una reducció selectiva del matoll fins al 35% de la superfície que hi ha actualment. El departament d'Acció Climàtica explica que, encara que no plogui, la disminució del consum d'aigua després de l'aclarida de vegetació és immediata i deixa més aigua disponible al sòl, de manera que hi ha més possibilitats que acabi arribant a l'aqüífer o al riu.

L'Agència Catalana de l'Aigua i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal treballen en el projecte d'aigua blava HIDROBOSC (2021-2024) per identificar en quins llocs del territori es poden obtenir més recursos hídrics amb la gestió dels boscos. Quan es tinguin totes les dades es planificaran actuacions concretes.

Aclarir el 25% dels boscos ompliria els embassaments

Catalunya té 1,2 milions d'hectàrees de bosc i Anna Sanitjas explica que si es pogués gestionar el 25% d'aquests boscos es podrien omplir tots els embassaments del país. I posa encara més exemples: "Si gestionéssim tots els boscos que porten aigua a l'embassament de Sau, el podríem omplir dues vegades".

Una de les dificultats és que la gran majoria dels boscos estan en mans privades. Per això, de moment, s'està actuant a les finques públiques i des d'Acció Climàtica expliquen que s'està treballant en noves línies de subvencions per promocionar la generació d'aigua als boscos privats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00