Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Canvien l'itinerari d'una ruta a Queralbs per protegir l'àguila daurada

L'objectiu és que una femella pongui ous i neixin nous exemplars. Al parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser tenen constància de quatre parelles.

Exemplar d'àguila daurada

Exemplar d'àguila daurada / Jarkko Jarvinen

Ripoll

La direcció del parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al Ripollès, ha canviat l'itinerari d'una ruta, la GR11, per garantir la reproducció de l'àguila daurada. Des de l'organització, tenen constància de quatre parelles reproductores, que actualment es troben en la fase prèvia a la posta. Una d'elles està ubicada al municipi de Queralbs, molt a prop d'on passa el GR11. Segons el director del parc, Santi Farriol, l'afluència de visitants en aquest camí pot condicionar l'èxit reproductor de la parella, que ja ha fracassat en anys previs. Per això, des del parc, conjuntament amb els Agents Rurals, han regulat temporalment aquest tram de ruta, i han establert dues rutes alternatives, assenyalades amb cartells informatius. De moment, la regulació serà fins al mes de juny.

L’àguila daurada és una espècie protegida inclosa a l’Annex 2 del Decret 172/2022 i considerada espècie sensible al Decret 148/1992. La seva presència va esdevenir molt escassa durant el segle passat, però actualment es troba en expansió, recuperant l’àrea de distribució perduda. Tot i la millora del seu estat de conservació l’espècie encara presenta amenaces com la ingesta de plom, les col·lisions amb infraestructures humanes i les molèsties als nius per l’increment de les activitats de lleure.

Escolta l'entrevista amb Santi Ferriol, director del parc natural, aquí:

Entrevista Santi Farriol, director del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser

07:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1711555069971/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00