Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Llorenç Santamaria: “Durant la pandèmia vaig pensar que, si me’n sortia d’aquella, em retiraria perquè no veia futur”

El músic, al final de la seva carrera professional, fa balanç de la seva vocació

Llapis de Memòria amb Llorenç Santamaria

Llapis de Memòria amb Llorenç Santamaria

53:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712158327259/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el “Llapis de Memòria” d’en Llorenç Santamaria. Un mite que, sense ell i les seves cançons, no es podria entendre la música de finals del segle XX. Ha cantat moltíssimes cançons romàntiques, tot i portar el rock a la sang des de molt jove. A més a més, l’hem vist fent d’actor a unes quantes pel·lícules i, també, en algun musical com “Cop de Rock” de Dagoll Dagom. En Llorenç ha estat reconegut amb el Premi Enderrock de la música balear a la seva trajectòria.

Començant a viure de la música

El Llorenç va néixer a Santa Maria del Camí. Va començar a treballar al camp, ajudant a la seva família. “Vaig créixer sense pare, però la meva mare i la meva germana gran em cuidaven. Era el mimat. Sempre he estat mimat per les dones”, recorda l’artista. Quan va créixer va haver de començar a treballar per ajudar a la seva mare, que era viuda. Tot i que les feines que feia eren molt variades, la música sempre hi era present. “Mentre treballava repartint sifons, estudiava solfeig al camió i, fent de fuster, cantava sempre”.

Amb la música va entrar en contacte quan va conèixer a un bateria que buscava un cantant pel seu grup. Va fer una prova i el van agafar. Poc després ja es guanyava la vida amb la música. “Era una època on començava el turisme de masses. Tocàvem cada nit als hotels i es guanyaven diners”.

El Mediterrani

En Llorenç va passar dos anys a Madrid però enyorava massa el Mediterrani. Un dia el van trucar de Barcelona per fer una pel·lícula i es va quedar a viure allà.

El músic també ha sigut el primer en cantar “El Mediterráneo” de Joan Manuel Serrat. “És brutal. És una de les cançons més perfectes que hi ha”. Recorda com li va escriure una carta a en Serrat demanant-li permís per poder versionar aquesta cançó, però no va rebre resposta. “El Serrat és una bestia com a cantant. Hauria de tenir un monument”. A ell, en canvi, li és igual si li fan un reconeixement d’aquesta mida. “Jo passo olímpicament d’aquestes coses”.

Ara, en Llorenç ha anunciat que es retira. “Durant la pandèmia tots vam reflexionar molt. Em vaig dir que, si me’n sortia d’aquella, em retiraria. No veia futur”.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00