Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Esteve Miralles: "A mi els anys no m'han pesat. He agraït molt anar descarregant ximpleria"

L'escriptor explica com s'ha de llegir el seu nou llibre

Esteve Miralles al Llapis de Memòria

Esteve Miralles al Llapis de Memòria

56:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712584784304/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el "Llapis de Memòria" d'Esteve Miralles, un home de lletres que juga i arrisca amb el que escriu i que té un estil propi que el poeta Narcís Comadira ha definit com a "Estevià". Toca tots els gèneres literaris possibles: la novel·la, la poesia, la dramatúrgia, la traducció... Amb la seva última novel·la "El meu amic" va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona i amb seu últim llibre de poemes, "L'Estrany", de moment, s'ha guanyat el respecte dels seus lectors. També fa classes a la Universitat Ramon Llull i és d'aquells professors que no s'obliden. D'ell, se n'ha destacat la intel·ligència amable, l'honestedat literària i la radicalitat moral.L'Estrany

Amb 13 o 14 anys l'Esteve ja escrivia poemes. Bé, l'escriptor diu que en aquell moment "pensava que feia cançons", però ja eren els seus primers versos.
A "L'Estrany" hi ha poesia amorosa "bastant estranya" (com encertadament indica el títol de l'obra). "Al llibre hi ha una certa teoria amorosa. L'amor és estrany", declara l'Esteve. Diu que a la gent l'intimida llegir poesia, però que igualment se'n consumeix. "Les cançons són plenes de poesia i arriben a tot al món. Hi ha cançons estranyíssimes i, culturalment, les normalitzem".

"L'Estrany" és un llibre que, creu, s'ha de llegir saltant entre pàgines i poemes. "Has de deixar que triï el dit. És com un menú degustació". Sobre la poesia, acaba defensant que "els poemes no són per resoldre res, sinó per compartir estranyeses".La cultura catalana

L'Esteve va començar a fer classes amb 29 anys l'any 1994. En aquell moment fer les classes amb material audiovisual i analitzant vídeos musicals no era una manera de fer gaire estesa. El que fa "universitari" un treball, per l'Esteve, és el rigor i tant val una òpera com un vídeo musical modern.

Apassionat com és de la cultura creu que no hi ha problema si, aquesta, es fa en una altra llegua. "La cultura catalana s'ha fet en molts idiomes al llarg de la història. Recordem que al principi la fèiem en llatí".

Diu que fa falta un compromís lingüístic, ja que estem "davant una situació complicada", pel que fa a la situació del català. "Però s'ha de ser generós amb la gent que fa coses i cadascú juga amb les regles que vol".El programa

El "Llapis de Memòria" és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.
No cal dir que pel "Llapis de Memòria", hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

Sigue el canal de La SER en WhatsApp, donde encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00