Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

"Sents tristesa o fins i tot ràbia pensant per què t'ha tocat a tu però cal saber afrontar-ho i tirar endavant"

L'Associació gironina de Parkinson ja compta amb 74 associats després d'un any i mig de vida.

Victòria Saget i Fina Roura als estudis de Ràdio Girona.

Victòria Saget i Fina Roura als estudis de Ràdio Girona.

Demà se celebra el dia mundial del Parkinson, una malaltia neuro-degenerativa que, segons els experts, tindrà cada cop més incidència en la nostra societat perquè, tot i que es detecta en persones joves, bàsicament ataca la franja de població de més edat. És una malaltia de la que ben bé, no se'n saben les causes, no té cura i, tot i que l'associem al tremolor, aquest no és l'únic síntoma. En alguns casos, costa de detectar perquè es pot manifestar de maneres molt diverses.

Des de fa un any i mig, a Girona hi ha una associació que agrupa a una part de les 2.400 persones que han estat diagnosticades oficialment, tot i que la xifra pot ser superior perquè els síntomes poden aparèixer dos o tres anys abans del diagnòstic. "Vam començar sent 18, ara ja som 74 i hauríem de ser molts més, però hi ha gent que se n'amaga i d'altres que necessiten un procés d'assimilació", diu Victòria Saget, presidenta de l'entitat i diagnosticada de Parkinson des de fa 11 anys. "El que és important és que sàpiguen que hi som per si ho necessiten", afegeix.

L'associació està adreçada a malalts i també als seus familiars i amics perquè es tracta d'una dolència que condiciona molt a tot l'entorn del diagnostica. "No és fàcil ser un familiar de malalt de Parkinson. Et preguntes com gestionaràs el futur, a vegades sents tristesa o fins i tot ràbia pensant per què t'ha tocat a tu, però cal saber afrontar-ho i tirar endavant. Hi ha d'haver molta comunicació amb el malalt", diu Fina Roura, esposa d'un malalt de Parkinson. La preocupació és recíproca perquè, tal i com explica Saget, "el malalt també té la preocupació d'afectar el seu entorn" el menys possible.

A l'Associació es troben. "Fem teràpia, rehabilitació, logopèdia i hem creat un grup de pim-pom i un de marxa nòrdica, perquè la malaltia comporta rigidesa i va molt bé per moure's", explica Roura i Saget destaca que és important fer-ho i "fer-ho en companyia" per combatre problemàtiques afegides com la depressió, també associada a aquesta malaltia i que, a vegades, és el primer indici.

Tampoc descarten "engrescar-se" a fer teatre després de comprovar la bona acollida que va tenir la representació de l'obra 'Incertesa Park', representada a Girona fa uns dies per malalts de Parkinson de la província de Barcelona. "El teatre serveix per treballar motricitat i també la veu", un dels aspectes que es veu afectat per aquest procés degeneratiu.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí

Victòria Saget i Fina Roura, Associació gironina de Parkinson

14:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712749050099/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00