Ocio y cultura

Els llibres en castellà més llegits el 2023

Alguns dels llibres en castellà que van triomfar durant el 2023 i que són una bona elecció per regalar el 2024

Llibreria Star Books a Gavà.

L'any 2023 va ser testimoni d'un fervor literari molt important a Espanya, amb una llista de llibres més llegits en castellà que reflecteix la diversitat de gustos i generes al país. Des d'emocionants novel·les fins a inspiradors llibres de no-ficció, els lectors espanyols han demostrat un apetit insaciable per la lectura al llarg de tot l'any passat.

‘Las hijas de la criada’ de Sonsoles Ónega

La periodista Sonsoles Ónega es va convertir en la guanyadora del Premi Planeta 2023. La seva novel·la ens endinsa a la Galícia del segle XX, presentant a dones poderoses en un entorn d'amor, desig i venjança. És una lectura recomanada per aquelles persones interessades a explorar la història i cultura de Galícia en el segle passat.

'El problema final' d'Arturo Pérez-Reverte

És una trama de misteri intrigant, ambientada a l'illa d'Utakos el juny de 1960. Un temporal inesperat deixa a nou persones aïllades a un petit hotel local, on succeeix un tràgic succés: la mort d'Edit Mander, una turista anglesa. Al principi sembla un suïcidi, però Hopalong Basil, un actor que acostumava a interpretar a Sherlock Holmes, està disposat a trobar la veritat. Amb la seva agudesa i capacitat per detectar indicis subtils, Basil s'enfonsa en una investigació per descobrir la veritat oculta.

La novel·la és una emocionant història de misteri que captiva al lector i reafirma l'habilitat de l'autor, Pérez-Reverte, per mantenir l'interès del lector amb les seves novel·les.

‘Detrás del ruido’ d'Ángel Martín

Després de l'èxit del seu llibre anterior, 'Por si las voces vuelven', Ángel Martin comparteix la seva experiència personal de superar un brot psicòtic. L'autor es basa en tot el que el va ajudar a mantenir el seny durant aquest difícil període de la seva vida. Quan es va recuperar, la seva principal preocupació va ser descobrir com mantenir-se bé. Però, es va adonar que el veritable obstacle era evitar caure novament a l'obscuritat. Un llibre on l'autor aporta i dona consells a totes aquelles persones que lluiten amb les seves emocions, pors o veus internes.

‘Maldita Roma’ de Santiago Posteguillo

La continuació de la saga sobre Juli Cèsar, escrita per Santiago Posteguillo, ens trasllada a l'any 75 aC, on el protagonista es troba en un vaixell mercant camí a Rodes. Acompanyat pel seu amic lleial Labieno busca aprendre oratòria amb el mestre Apol·loni per enfrontar-se a Ciceró i poder tornar a Roma. Es destaca l'ascens polític i militar de Juli Cèsar, també el naixement de Cleopatra a la vora del Nil.

'El viento conoce mi nombre' d'Isabel Allende

Aquesta novel·la transcorre entre la Viena del 1938 i l'Arizona actual. L'autora, coneguda per obres com 'Paula', 'La casa dels esperits' i 'La ciutat de les bèsties', aborda temes com el desaireig, l'amor en mig de la violència i l'exili i la migració. La història tracta de dos protagonistes: un nen jueu vienès que fuig dels nazis i una nena salvadorenya que es trasllada als Estats Units. Aquesta novel·la és recomanada per amants de la novel·la històrica com per aquells interessats en explorar la complexitat de l'ésser humà.

'El Ángel de la Ciudad' d'Eva García Sáenz de Urturi

L'escriptora vitoriana Eva Garcia Sáenz de Urturi va tornar a principis de 2023 amb un personatge icònic, l'inspector de policia Unai Kraken. Després de l'èxit de 'Trilogia de la ciutat blanca', en aquesta obra, Kraken torna a ser el protagonista principal, enfrontant-se a intrigues i misteris en una trama addictiva. Aquesta esperada segona part està ambientada entre Venècia i Espanya. En aquesta nova entrega, Kraken es veu obligat a confrontar el seu passat, especialment en el que envolta la misteriosa mort del seu pare.

Aquest va ser sens dubte un dels thrillers literaris de l'any 2023, una proposta plena de suspens i emoció que dona llum a la novel·la negra de Sáenz de Urturi.

'El cuco de cristal' de Javier Castillo

Javier Castillo va sorprendre els seus lectors amb la seva sisena novel·la, un nou thriller carregat de misteri i secrets que segueixen la línia de les seves obres 'El dia que es va perdre la bogeria', 'Tot el que va passar amb Miranda Huff' i 'La noia de neu'. Ens endinsa en un món de secrets i misteris a partir d'un urgent traspalant de cor. La història se situa a 2017, quan Cora Merlo, una doctora, pateix un infart fulminant i necessita un trasplantament de cor per sobreviure. Durant la recuperació, una dona li suggereix visitar el poble de Steelville per conèixer la vida del seu donant, Charles.

‘El Infierno’ de Carmen Mola

Aquest trio d'escriptors que firmen sota el pseudònim de Carmen Mola va ampliar el seu repertori més enllà de la saga protagonitzada per la inspectora Elena Blanco. "El Infierno" comença amb l'aixecament de l'exèrcit contra la reina Isabel II que sumeix Madrid en el caos i el vessament de sang. En mig d'aquest episodi, Leonor, una ballarina, i Mauro, un estudiant de medicina, es veuen envoltats en un homicidi involuntari que farà canviar les seves vides. Aquesta novel·la és una lectura obligatòria per tots els amants dels thrillers històrics i pels que es van quedar captivats per 'La Bèstia'.

'La armadura de la luz' de Ken Follett

Ken Follett, un nom icònic en el món de la literatura, va presentar la cinquena entrega de la seva aclamada saga 'Els Pilars de la Terra'. En aquesta última novel·la, l'autor ens transporta a finals del segle XVIII, en un període marcat per l'enfrontament entre el progrés i la tradició. Anglaterra es troba en sota el control d'un govern tirànic, mentre que Napoleó Bonaparte busca obtenir el poder en un escenari internacional complicat.

‘De vuelta a casa’ de Kate Morton

'De vuelta a casa' és una intrigant novel·la protagonitzada per Jess, una periodista que, a causa de la mala salut de la seva àvia, es veu obligada a tornar a la seva ciutat natal, Sidney, des de Londres.

A casa de la seva àvia, Jess descobreix un llibre que detalla la investigació policial d'una tragèdia que va commocionar a tota Austràlia, l'assassinat de la família Turner el 1959. Jess se n'adona que l'assassinat té a veure amb la seva pròpia família. A partir d'aquell descobriment, la protagonista es perd en una complicada cerca de la veritat.

'Hijos de la fábula’ de Fernando Aramburu

L'última novel·la de Fernando Aramburu reprèn el conflicte armat a Euskadi. L'autor narra la còmica fugida de dos joves contestataris, Joseba i Asier, que plantegen unir-se a la banda ETA mentre que es troben en el sud de França. Però, el seu pla es gira quan ETA anuncia la retirada definitiva de la seva activitat armada.

Aquesta obra és una lectura deliciosa pels admiradors d'Aramburu, especialment pels que es van aferrar a 'Patria'.

'Todo vuelve' de Juan Gómez-Jurado

La continuació de 'Todo arde', es va col·locar des del seu llançament a l'octubre en la llista dels llibres més venuts. La novella de l'autor de la trilogia 'Reina Roja', 'Loba Negra' i 'Rey Blanco', torna amb els personatges d'Aura, Sere i Mari Paz amb emoció, tensió i molt misteri. Un thriller intens recomanat per totes aquelles persones que vulguin descobrir l'autor en castellà més venut al món actualment.

‘Un cuento perfecto’ de Elisabet Benavent

Elisabet Benavent ens presenta a Margot, qui experimenta un atac de pànic el dia del seu casament. Impulsada pel pànic, decideix posar-se unes Nike i sortir corrents, començant així a un viatge d'autodescobriment on aprendrà a ser ella mateixa. Margot coneixerà a David i les seves Converse desgastades i viuran una autèntica història d'amor que canviarà radicalment les seves vides.

‘El monje que vendió su ferrari’ de Robin Sharma

Julian Mantle, un exitós advocat que, després de patir un atac al cor en mig d'un judici, s'enfronta a un profund buit a la seva vida. A la recerca de respostes, Julian decideix vendre totes les seves pertinences i emprèn un viatge espiritual a l'Índia. És un llibre d'autoajuda, on l'autor ens inspira a reconsiderar la nostra forma de viure i trobar un significat a les nostres accions i decisions diàries. La història de Julian ens ensenya la importància de tenir clara la direcció de la nostra vida, viure amb passió i buscar l'harmonia interior.

‘El día que se perdió la cordura' de Javier Castillo

La primera novel·la de Javier Castillo es va convertir en un fenomen editorial. La història es desenvolupa al centre de Boston, al Nadal, quan un home camina nu amb el cap decapitat d'una jove. El doctor Jenkins, director d'un centre psiquiàtric, i Stella Hyden, agent de l'FBI, investiguen el succés que desafiarà la seva concepció del seny. Altres obres de renom que també es van col·locar en la llista de llibres més llegits el 2023 en castellà: 'Le dedico mi silencio' de Mario Vargas Llosa; 'Alas de sangre' de Rebecca Yarros; 'El retrato de casada' de Maggie O'Farrell i Revolución d'Arturo Peréz-Reverte.

L'any 2023 va ser un any excepcional per la literatura en castellà, amb una varietat d'obres que van captivar els lectors de tots els gèneres i edats.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

Paula Pascual

Paula Pascual

Periodista. Aprenent cada dia a Aquí Catalunya a Ser Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00