Ocio y cultura

Els llibres en català més llegits el 2023

Alguns dels llibres en català que van triomfar durant el 2023 i que són una bona elecció per regalar el 2024

Llibreria Canuda a Barcelona.(C. G. CANO)

El 2023 ha sigut testimoni d'un fervor literari important a Catalunya, amb una llista de llibres que reflecteix l'interès dels ciutadans en la lectura en català. Des d'emocionants novel·les fins a inspiradors thrillers, la literatura en català mostra l'interès dels catalans i catalanes per la lectura en la nostra llengua.

'Les nostres mares’ de Gemma Ruiz Palà

‘Les nostres mares’ vol honorar la generació que va renunciar als somnis perquè les seves filles sí que poguessin triar. A través de la coneixença d'aquestes deu poderoses dones, arribarem a la reflexió d'una veritat extraordinària: malgrat que sovint només se'ls reconeguin les figures masculines, en realitat, les veritables inspiracions de les nostres vides han estat elles, les nostres mares. Aquest llibre va ser guardonat amb el Premi Sant Jordi 2022.

'Les nostres mares’ de Gemma Ruiz Palà

'Les nostres mares’ de Gemma Ruiz Palà

'El retrat de matrimoni', de Maggie O'Farrell

"El retrat de matrimoni" de Maggie O'Farrell és una novella que ha sigut aclamada per crítics i lectors pel seu estil narratiu i els seus personatges. En aquesta trama, la història se centra en la vida turbulenta de la jove duquessa Lucrècia de Mèdici a la cort italiana del Renaixement. Recomanada pels amants de la novella històrica i per aquells que van gaudir de 'Hamnet', aquesta obra és una experiència de lectura memorable.

'El retrat de matrimoni', de Maggie O'Farrell

'El retrat de matrimoni', de Maggie O'Farrell

'32 de març', de Xavier Bosch

L'obra de Xavier Bosch tracta d'una venedora de drets literaris internacionals, la Bàrbara, que s'instal·la a París com a refugi. Per deixar enrere una experiència que l'ha trasbalsat, se'n va a viure a casa de la seva àvia, la Margaux, amb qui té un vincle molt especial. Un matí de 2008, l'any de la gran nevada, la Bàrbara es troba un jove desconegut dormint al seu sofà vermell. L'enigmàtic fotògraf que no retrata mai persones l'ajudarà en una recerca inesperada. Junts, descobriran els secrets de la mamie Margaux, una dona que va sobreviure l'ocupació alemanya de París a la Segona Guerra Mundial.

'Les calces al sol', de Regina Rodríguez Sirvent

"Les calces al sol" és la novel·la en català més divertida i esbojarrada del moment. És una història que fa riure, plorar i reconciliar-te amb la vida.

A la novel·la tan alegre i vital, la protagonista, Rita Racons, decideix anar als Estats Units a fer d'au-pair sense tenir-ne una idea clara. Un bon dia, a l'aeroport de Barcelona, es troba preparada per agafar un vol cap a Nova York, però, per una sèrie de circumstàncies, acaba a Atlanta, a casa dels Bookland, on haurà de cuidar els tres fills de la família intel·lectual durant un any sencer. A poc a poc, la Rita trobarà la seva vocació i descobrirà la importància dels canvis vitals que ens fan créixer.

‘Demà, i demà, i demà’, de Gabrielle Zevin

"Demà, i demà, i demà" és una història que comença des de la infantesa, on en Sam i la Sadie comparteixen una afició comuna: els videojocs. Per a ells, aquests mons virtuals representen la llibertat i l'alegria que no troben al món real, on senten que no encaixen del tot. Quan es troben anys més tard, decideixen perseguir els seus somnis i viure de la creació d'aquests universos fantàstics sense preveure l'èxit imparable que els espera. Però a mesura que l'èxit els arriba de forma inesperada, la seva relació es posa a prova. A través d'aquesta narrativa, l'autor explora els límits de l'amistat i l'amor, mentre ens ofereix una oda al poder de la imaginació com a refugi.

'Gran enciclopèdia del Barça', de La Sotana

L'esperat llibre de La Sotana, escrit per Joel Díaz, Manel Vidal, Magí García, Andreu Juanola i Enric Gusó, és una extensa enciclopèdia il·lustrada de més de 400 pàgines que recull totes les personalitats i els conceptes clau de la història del Futbol Club Barcelona. Des dels primers temps amb Gamper fins a figures contemporànies com Alexia Putellas, el llibre ofereix una visió completa i detallada del club, incloent-hi jugadors icònics com Stoichkov, Cruyff o Amunike. És una obra imprescindible per als aficionats del Barça i per a tots els amants del futbol que volen explorar la història d'aquest club llegendari.

‘Crims: Pecats capitals’ de Carles Porta

Les set passions descrites com a pecats capitals per Dante a la Divina Comèdia i en la tradició cristiana, són arquetips profundament enraonats en la ment humana. En les set històries reals reunides en aquest llibre, es posa de manifest com el possible mòbil del crim sovint es troba lligat a alguna d'aquestes passions.

Aquestes històries ens conviden a preguntar-nos sobre les passions que mouen el món i sobre les motivacions que porten els éssers humans a cometre actes violents i destructius. Per què matem? És una pregunta que ressona en el nucli de la condició humana, i aquest llibre intenta explorar-la a través dels casos reals presentats.

"De la sabana a Mart", de Xavier Sala i Martín

Obra que aborda de manera apassionant la història de la humanitat a través de les idees científiques, tecnològiques i socials que han permès assolir nivells de prosperitat i desenvolupament colossals.

En aquest llibre, l'autor explora qüestions fonamentals com el funcionament del cervell, la naturalesa de la intel·ligència i les idees que han tingut un impacte transformador en el món. Mitjançant una narrativa captivadora, Sala i Martín examina els grans avenços i descobriments que han marcat la trajectòria de la humanitat, des dels primers éssers humans que habitaven la sabana fins a l'exploració de Mart.

"Mitologia dels Països Catalans" de Daniel Rangil i Laia Baldevey

Aquesta obra explora la rica i diversa mitologia que es troba en la regió dels Països Catalans. Durant segles, la cultura escrita es va centrar principalment en la mitologia clàssica dels grecs, però a partir de la Renaixença, els folkloristes van començar a reconèixer el valor de la cultura oral i van recopilar llegendes i rondalles locals.

A través d'aquest llibre, els autors exploren més de trenta personatges de la mitologia catalana, buscant els seus orígens remots, els seus significats profunds i les seves possibles connexions amb altres mitologies de tot el món. És una obra que permet als lectors endinsar-se en el fascinant món de la mitologia catalana i comprendre millor la seva riquesa cultural i la seva influència en la societat actual.

‘Si la memòria no ens falla’, de Quim Monzó i Sergi Pàmies

Aquesta obra recull una llarga entrevista entre dos reconeguts escriptors catalans, Quim Monzó i Sergi Pàmies, realitzada per Julià Guillamon. Tots dos autors són molt populars i han estat guardonats amb diversos premis literaris. Han escrit obres de narrativa que han tingut una gran acollida per part del públic i s'han destacat també per les seves col·laboracions a mitjans de comunicació com la ràdio i la televisió, on han ofert opinions crítiques i humorístiques sobre temes d'actualitat.

És una obra que ofereix una visió íntima i profunda de la vida i obra d'aquests dos autors, així com de la seva perspectiva sobre el món literari i la seva relació amb el context cultural català.

Quim Monzó i Sergi Pàmies (La Vanguardia)

Quim Monzó i Sergi Pàmies (La Vanguardia)

Aquests són només alguns exemples dels llibres que han captivat els lectors en català durant el 2023. Amb una riquesa literària tan àmplia i diversa, el futur de la lectura en català sembla prometedor i amb una tendència a l'alça.

Paula Pascual

Paula Pascual

Periodista. Aprenent cada dia a Aquí Catalunya a Ser Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00