Sociedad

L'arròs de Pals, en perill per la sequera

Els productors d'arròs del Baix Empordà estan sospesant si plantar o no a causa de les fortes restriccions per sequera

Una imatge de la festa de la sega tradicional de l'arròs, que es farà aquest diumenge. Foto: Ajuntament de Pals

A quinze dies de començar la sembra de l'arròs, els productors de Pals encara estan sospesant si aquest any plantaran o no a causa de la sequera. Fins al dia 3 de maig, que és quan es reuneix la Comissió d'Embassaments, no sabran la dotació exacta d'aigua que podran disposar la Comunitat de Regants del Baix Ter.

Davant d'aquesta incertesa, els arrossaires es guien pel que indica el Pla Especial de Sequera, que diu que els agricultors només poden utilitzar un 20% de l'aigua d'una campanya regular. Això els fa "replantejar les coses" com explica Josep Clausell, director comercial de l'Arròs Molí de Pals. "La majoria dels productors d'arròs som empreses petites i familiars. L'any passat només vam conrear el 50% del terreny i encara vam sobreviure. Però amb un 20% és impossible".

Josep Pericay, el president de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals, assegura que encaren la campanya "amb molt males perspectives", perquè "no hi ha garantia ni d'aquest 20% de reg". Apunta que és una situació "molt complex", que no havien hagut d'afrontar ni amb la sequera del 2008, que es van salvar "perquè va ploure a última hora".

Pericay apunta que "hi ha agricultors que no conrearan" i d'altres, que ho faran "assumint els riscos". Clausell, per la seva banda, explica que fins i tot s'estan plantejant anar a buscar arròs del Delta, on ha plogut més que a l'Empordà. "Per un any, crec que la gent ho entendria" apunta, "tot i que l'arròs no té res a veure, perquè climatologia, plantada, tardança a l'hora de recollir... tot influeix en el gust del producte". I el microclima de Pals fa que el gra dels arrossars es culli gairebé un mes més tard que al Delta, a finals d'octubre, i que tingui un sabor més consistent. "Si anem a fora, seleccionarem arrossos de qualitat" assegura.

Els arrossaires reclamen al govern una millor gestió de l'aigua. "Fa temps que espolien l'aigua del Ter, que se'n va cap a Barcelona. Volem que l'aigua es quedi aquí" apunta Clausell. En aquest mateix sentit parla el president de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, que assegura que és molt difícil conrear arròs de Pals en un altre espai. A més, Pericay també denuncia que per altres sectors "s'han fet mans i mànigues" i, en canvi, "amb ells ningú hi ha pensat".

Pèrdua d'identitat

"El que més em fa patir és la pèrdua d'identitat de l'arròs de Pals" explica Pericay. "Tenim una tradició de segles de producció d'aquestes zones d'aiguamolls. Seria una pèrdua imperdonable".

Els arrossaires de Pals només disposaran d'un 20% d'aigua

10:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713447791789/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00