Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

L'Alta Garrotxa i les Gavarres: els punts que més preocupen als bombers de cara a la campanya d'incendis

Els cos també s'està trobant amb ajuntaments que no volen omplir els hidrants per tenir aigua de boca per a la població

Jordi Martín, cap dels Bombers de les comarques de Girona

Jordi Martín, cap dels Bombers de les comarques de Girona / BAF

Els bombers preveuen una campanya antiincendis molt delicada al nord de Catalunya, a causa de la sequera i de l'estat dels boscos. El cap de la regió de Girona, Jordi Martín, adverteix que l'àrea més afectada a les comarques de Girona per la falta hídrica és la part de l'Alta Garrotxa, on són comuns els boscos de pi roig. La majoria d'aquests arbres han mort per la poca pluja dels últims anys i això els fa "bon combustible per cremar". També preocupa el massís de les Gavarres on hi ha vegetació mixta, més resilient, però afectada per problemes fitosanitaris. "Han proliferat les condicions òptimes perquè els insectes puguin treballar-hi i s'han plantejat fins i tot no recollir l'escorça per protegir als arbres" apunta Martín.

Des del cos també estan amoïnats pels punts d'accés d'aigua que podran disposar aquest estiu. Si tot continua com fins ara, no podran treure aigua del pantà de Boadella (que està al 11'5% de la seva capacitat) i s'estan trobant reticències d'ajuntaments que no volen omplir els hidrants, per tenir aigua de boca per la seva població. Martín també ha explicat que hi ha ajuntaments que ja s'estan plantejant omplir aquestes boques d'incendis amb aigua regenerada. Els bombers sí que podran comptar amb l'aigua de Susqueda, l'estany de Banyoles i el litoral de la Costa Brava.

El cap de la regió de Girona també ha subratllat que la "campanya d'estiu" cada vegada s'allarga més, perquè la falta de precipitacions i la pujada de les temperatures, "fa que la vegetació cada vegada estigui més disponible per cremar" i es trobin amb incendis durant els mesos d'hivern. Un factor que ha canviat ha estat el vent. Segons els bombers, "l'estiu passat va bufar menys la tramuntana i això ens dona treva".

La majoria d'incendis provocats pel factor humà

Jordi Martín recorda les xifres dels Agents Rurals que apunten que 9 de cada 10 incendis els provoca la mà de l'home. En aquest sentit, diu que cal que tots "tinguem consciència que de vegades no es pot accedir a determinats llocs per precaució". A més, també demana els ajuntaments "regulin accessos a zones concretes, per no posar la gent en risc" i que no tot es deixi en mans dels agents rurals, els bombers i els mossos.

Malgrat això, estan contents, perquè "fa 2 o 3 anys que els dies de màxima alerta no apareix cap incendi".

Més bombers i millor material a la regió de Girona

La regió de Girona compta amb 16 parcs de bombers funcionaris i 10 de voluntaris. Segons Martín estan seguint les últimes convocatòries "abundants, mai vistes" tant de bombers voluntaris com funcionaris. De fet, el cos de bombers de Girona està pendent de la incorporació de 53 bombers de la promoció del 2023. Fins a l'any 2025-2026, segons Martín, "no podran acabar d'optimitzar la plantilla i consolidar els parcs".

Sobre els bombers voluntaris, Martín ha assegurat que "sempre compten amb ells" i que "s'han anat fent millores a les seves condicions laborals", que sobretot són respecte a la cobertura sanitària i econòmica, en casos de lesions.

Com a novetats del projecte 2020-2025, a part d'incorporar més persones al cos, també hi ha la millora del parc mòbil. "Fins ara comptàvem camions que tenien 25 anys" explica Martín. "Ara, a tots els parcs tenim un camió BRP (vehicles tipus bomba rural pesant) nou". Això els garanteix i millor qualitat en el servei, i a més, van equipats "amb material d'última generació". Ara mateix estan pendents de la renovació dels vehicles urbans.

Escolta l'entrevista sencera de Jordi Martín, cap de bombers de la regió de Girona, aquí:

Jordi Martín, cap dels Bombers de les comarques de Girona

26:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713783418759/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00