El BalcóEl Balcó
Sociedad

16 anys i fan d'Aristòtil, l'Hiba Chafraou arriba a l'Olimpíada Filosòfica d'Espanya

L'alumna de Badalona que ja va guanyar les olimpíades catalanes conversa sobre la importància i el futur de la filosofia a El Balcó

16 anys i fan d'Aristòtil, l'Hiba Chafraou arriba a l'Olimpíada Filosòfica d'Espanya

16 anys i fan d'Aristòtil, l'Hiba Chafraou arriba a l'Olimpíada Filosòfica d'Espanya

15:51

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714153504023/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"L'ignorant afirma i el savi dubta i reflexiona". És una frase d'Aristòtil, el filòsof preferit de l'Hiba Chafraou. Ella té 16 anys i estudia quart d'ESO a l'Institut Ventura Gassol de Badalona. Aquest cap de setmana passat va participar en les olimpíades de filosofia d'Espanya representant Catalunya, després d'haver guanyat les olimpíades catalanes que es van celebrar al CCCB al mes de març.

A Catalunya, l'Hiba va participar en la categoria de dilema ètic defensant una complicada decisió entre un concert i una millor amiga. Aquesta història l'explicava l'Helena López Vallejo a El Periódico i a 'El Balcó' hem volgut saber com li ha anat a nivell estatal, on hi ha hagut de decidir sobre el futur del pati escolar. Avui explica com li ha anat a l'Olimpíada Filosòfica d'Espanya i conversa amb el filòsof, Nemrod Carrasco, sobre la importància de la filosofia.

Concert o amiga?

En les olimpíades catalanes, l'Hiba va participar en la categoria del dilema ètic. Havia de decidir entre anar a l'últim concert de la seva cantant favorita o quedar-se a l'hospital amb la seva millor amiga que acabava de ser operada d'apendicitis i que, alhora, era també una gran fan de l'artista.

L'Hiba decidir anar al concert argumentant que “si hagués estat una operació de vida o mort”, s’hauria quedat amb l’amiga, però no ho era. A més, va utilitzar la necessitat de ser estoic, ja que, en aquest cas, “l’amiga ho exagera molt tot” i “es posa trista”, de manera que és com si l’amiga l’estigués utilitzant “com un mitjà”.

Nemrod Carrasco s'ha mostrat fascinat: "Si m'haguessin plantejat anar a una olimpíada filosòfica amb 16 anys no hi hauria anat ni de conya". Ell va començar a interessar-se per la filosofia als 20 anys, després d'estudiar dret. Pel filòsof, el dilema que se li va plantejar a l'Hiba era un dilema “trampa”, ja que la decisió que va prendre “és políticament incorrecta”. Creu que es pot considerar com a “narcisista” i, fins i tot, “poc lleial”, perquè hi ha “la idea que les amistats han d’estar en moments durs i complicats”.

Però el filòsof ha volgut destacar que la majoria de dilemes ètics “són falsos” i “no es donen” en la realitat. En cas que es presenti alguna situació d’aquest tipus, creu que les decisions són “ambivalents” i les raons que justifiquen l’elecció “potser un dia valen i al següent ja no”. Per això, considera que els motius són “circumstancials” i depenen de “cadascú" i de "com ho argumenti”.

Mòbils i futbol, sí o no?

A la universitat de Deusto de Bilbao, on es va celebrar l'Olimpíada Filosòfica d'Espanya, l'Hiba va haver de reflexionar sobre si mantenir o treure els mòbils i el futbol dels patis escolars. En aquest cas ella va opinar que era una manera "d'eliminar el mateix oci" i és per això que va plantejar mantenir-los justificant-ho amb el vel de la ignorància de John Rawls, com "si els professors haguessin estat en la posició dels alumnes. La idea de Rawls, detalla l'Hiba, és "posar les normes sense saber qui seràs". No va guanyar, però està orgullosa de la seva argumentació.

També ho està en Nemrod Carrasco, a qui li sembla una "opció filosòfica molt encertada". El filòsof ha especificat que Rawls és un filòsof que vol presentar un "ideal de justícia pur, sense que estigui condicionat a res".

La importància de la filosofia i qui l'explica

L'Hiba ha volgut agrair la seva professora de filosofia, l'Eva Pérez, qui "sap ensenyar i fer participar" a tots els alumnes. De fet, ha estat Pérez qui va animar l'Hiba a participar en les olimpíades: "estic molt agraïda". L'Eva Pérez els va plantejar grans temes i autors que els tractaven i així es va poder entrenar l'Hiba per les seves primeres —que no últimes— olimpíades filosòfiques.

Carrasco ha apuntat que és un miracle que existeixin professors com l'Eva Pérez, capaç "d'explicar Rawls a adolescents de 14, 15 o 16 anys i fer-ho amb tanta eficàcia i devoció". També ha volgut recordar el ministre Wert, qui va ser "un dels responsables de l'expulsió de la filosofia" a la secundària: "ell deia que només servia per distreure la gent. Veieu a l'Hiba distreta?", s'ha preguntat el filòsof.

"Faig el que m'agrada i encara que alguns diuen que no a mi m'agrada perquè és interessant i ens fa pensar", ha destacat l'Hiba, qui també ha admès que el que li agradaria estudiar és Història i Geografia perquè li interessen "els fets del món". En Nemrod l'ha intentat convèncer que pugi un pis a la facultat i s'apunti a filosofia: "guanyaríem molt". Ella riu, conscient —o no— que la filosofia sempre l'acompanyarà.

Els links de 'El Balcó'

Repassem el primer àlbum en 8 anys del duet francès Justice, 'Hyperdrama':

Aquest és el videoclip d'un dels temes principals, en col·laboració amb Tame Impala:

Als Plans de finde, en Jordi Manau ens recomana el documental 'Tu voz entre otras mil', sobre la vida d'Antonio Vega.

Els llibres d'en Jordi Mir:

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00