Política

Programa d'ERC per a les eleccions a Catalunya 2024: aquestes són les propostes de Pere Aragonès

Un referèndum acordat, un finançament singular i l'impuls del català són els objectius dels republicans de cara la nova legislatura

MARC PUIG I PEREZ

Esquerra vol continuar al capdavant de la Generalitat i, si ho aconsegueix, promet continuar negociant amb l'Estat per a poder celebrar un referèndum acordat, un finançament singular per a Catalunya, apostar pel català i seguir amb la transició ecològica que porta impulsant el govern republicà des que va arribar al Palau al 2021.

Els republicans, que van decidir avançar els comicis al no aconseguir els suports necessaris per a aprovar els pressupostos, van ser els primers a presentar el programa electoral, un pla que compta amb més de 500 propostes, entre les quals l'ampliació de l'ús de les pistes de l'aeroport del Prat “sense tocar les llacunes”, canviar la fiscalitat dels casinos i posar en marxa una comissaria virtual de Mossos d'Esquadra.

El lema: “Al costat de la gent”

Sota el lema “Al costat de la gent” els republicans pretenen demostrar que són els únics que tenen un projecte per a Catalunya. Volen treure pit de la gestió dels últims anys al capdavant de la Generalitat alhora que busquen contraposar el seu programa a la candidatura de Puigdemont, que asseguren “només parla de Puigdemont” i a la de Salvador Illa que “es convertirà en una delegació de la Moncloa”.

Referèndum, finançament i català

“Volem un acord per a celebrar un referèndum sobre la independència”. És el primer objectiu dels republicans: continuar negociant amb l'estat, a través de la taula de diàleg entre governs. A més, creuen que també és útil la negociació entre partits amb la presència d'un mediador internacional, per a resoldre el conflicte polític que assumeixen totes dues parts. D'aquesta manera, ERC descarta la unilateralitat i aposta per implementar l'Acord de Claredat que impulso el Govern aquesta legislatura.

La proposta de finançament singular, que el president ja va presentar al març, és el segon gran objectiu de Pere Aragonès. Els republicans exigeixen poder recaptar i gestionar tots els impost des de Catalunya, emulant un escenari semblant al de País Basc, Canàries o Navarra, amb una quota solidària que Catalunya aportaria a l'Estat, encara que els republicans encara no han fixat el percentatge.

El català també és un dels eixos claus d'Esquerra, volen convertir la llengua en la “columna vertebral” de Catalunya i en la principal “eina de cohesió” per a garantir la igualtat d'oportunitats.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00