Sociedad

Marta Vilalta (ERC): "Diners per modernitzar el canal d'Urgell n'hi ha i n'hi haurà de la Generalitat. Cal abans un gran acord"

Entrevista a la cap de llista per Lleida d'Esquerra Republicana per Catalunya a les eleccions del 12M

Marta Vilalta, cap de llista d'ERC per Lleida, durant l'entrevista a Ràdio Lleida.

Segueix el canal de la SER a WhatsApp
Hi trobaràs tota la informació, l'esport i l'entreteniment. L'actualitat del dia i les notícies d'última hora. Els millors videos i moments ede la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Subscriu-t'hi ara

Marta Vilalta (ERC): "Diners per modernitzar el canal d'Urgell n'hi ha i n'hi haurà de la Generalitat. Cal abans un gran acord".

24:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000055798/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La cap de llista per Lleida d'ERC, Marta Vilalta, assegura que per molt que hagi plogut aquestes darreres setmanes i s'hagin omplert els pantans no vol dir que la gestió de la sequera s'hagi oblidat de la campanya. Afirma que a Lleida, parlar de sequera fa pensar en les infraestructures que estan pendents i entre elles la principal que és la modernització del canal d'Urgell, "el gran repte", segons assegura. I és un repte pel seu cost -1.200 milions d'euros, segons recorda Vilalta- i com es paguen. I en aquest sentit afirma: "Els diners de la Generalitat (per pagar aquesta modernització) i són i hi seran. El que ens cal és un consens entre tots els que haguem de participar en aquest projecte. Generalitat, Estat i els regants. Reconeix Vilalta que el compromís dels regants és el que comporta ara mateix més dificultat per assegurar ja que "molts d'ells són gent g ran que ho veu com un repte molt gran això de fer front a aquestes inversions econòmiques i, per tant, a banda de les inversions públiques que hi ha d'haver (i que cobririen al voltant del 70% del cost total), hi ha d'haver ajudes amb crèdits de llarga durada i amb un finançament adequat" perquè els pagesos puguin fer front a la seva part i hi pugui haver aquest acord necessari per modernitzar l'Urgell.

Tercera legislatura per Vilalta

Serà la tercera legislatura per Marta Vilalta, també dona forta dins del partit. Assegura en aquesta entrevista que des d'ERC s'està intentant al Parlament "canviar les actituds més tradicionals dels lleidatans i lleidatanes de sentir-nos oblidats" i com? "Mostrant que Lleida és una terra d'oportunitats per exemple en el sector agroalimentari". I en aquest sentit indica que més enllà d'estar al costat de pagesos i ramaders, amb el tema de la sequera i amb tots els temes que ara els preocupen, "hem de pensar que el sector agroalimentari és el primer sector productiu del nostre país, representa el 20% del PIB". A Lleida, recorda, al parc Agrobiotech hi ha el Biohub. I això mostra les "potencialitats que s'obren en el coneixement, la innovació, la transformació del sector que ens hem de creure que liderem".

Estatut del Municipi Rural

A les zones rurals hi ha moltes mancances tot i que Vilalta llueix com a iniciativa d'èxit d'ERC per afavorir el dinamisme d'aquestes zones rurals el fet de tirar endavant noves escoles bressol rurals, així com les iniciatives -que han de seguir proposant-se- perquè hi hagi metges en zones de difícil cobertura. També cal aprofundir en estendre les xarxes de fibra òptica, millorar en transport i mobilitat sostenible -i més després de veure que amb l'augment de freqüències entre Lleida i Cervera ha incrementat un 30% el nombre de viatgers-. En aquest sentit, Vilalta diu que ERC la primera llei que portarà a debatre un cop s'hagi constituït el nou Parlament és la llei de l'Estatut del Municipi Rural. "Per garantir que tots els pobles tinguin futur i s'hi pugui viure en igualtat de condicions que en les grans ciutats".

Enemic a batre: l'abstenció i la desmobilització

Per a Vilalta, l'enemic a batre el dia 12 de maig "és l'abstenció i la desmobilització de la ciutadania" tot i que si cal identificar-lo amb un partit polític, la candidata d'ERC per Lleida afirma que és el "PSC" aquest enemic a batre "per bé que ens hem entès com en els pressupostos, ara mateix és l'adversari. És amb qui no compartim l'horitzó de país que defensem i que és un país inependent, una República catalana".

Quatre condicions

I si, dit això, ERC pactaria un govern amb Junts, Vilalta afirma: "ERC estaria disposada a pactar i intentar configurar govern amb els que poguem acordar quatre coses: Un referèndum d'independència acordat amb l'Estat per implementar el resultat; la defensa de la llengua catalana; el reforç dels serveis públics i un nou sistema de finançament per Catalunya, un sistema just que acabi amb el dèficit fiscal que patim.

Enquestes i pèrdua d'escons

Sobre el fet que totes les enquestes vaticinen que ERC perdrà vots i escons, Vilalta tira del tòpic (ho reconeix ella mateixa) i afirma que "L'enquesta que val és la del dia de les elecions. El nostre objectiu és mobilitzar la ciutadania i a tota la gent que pugui estar desmoralitzada els dic que no es quedin a casa perquè fer-ho és facilitar que guanyin uns altres model de país" que no és el que ells voldrien per Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00