Política

Qui va guanyar les eleccions de Catalunya el 2021? Aquest va ser el resultat dels passats comicis

Les darreres eleccions al Parlament de Catalunya les va guanyar el PSC de Salvador Illa, però no va governar

Papeletas para las elecciones al Parlament del 21D en Catalunya(EUROPA PRESS)

Els resultats de les eleccions a Catalunya el 2021 van confirmar l''efecte Illa' de què advertien els sondejos previs a la cita electoral del 14 de febrer del 2021. L'exministre de Sanitat i candidat de PSC a la Generalitat va guanyar les eleccions amb més de 600.000 vots, empatat en escons (33) amb Esquerra Republicana. Salvador Illa va assegurar que la seva intenció era presentar-se a la investidura i formar govern, tal com havia anunciat durant tota la campanya electoral. Però el bloc independentista tenia més de la meitat dels escons del parlament (ERC, Junts (32) i la CUP (9) sumaven 74 diputats dels 135) i el govern va acabar sent d'ERC i Junts amb la presidència per al republicà, Pere Aragonès.

Resultats eleccions a Catalunya 2017 i 2021

Resultats eleccions a Catalunya 2017 i 2021 / SER Catalunya

Abans que es tanqués el pacte independentista, el guanyador de les eleccions catalanes va parlar sobre la majoria progressista que havien deixat les urnes a Catalunya. Ho va fer als micròfons d'Hoy por Hoy, amb l'Àngels Barceló: "Hi ha una majoria progressista a Catalunya. Si l'horitzó d'ERC és la independència, és un camí intransitable. Catalunya ha de tornar als problemes reals, tocant de peus a terra i sent conscients de les preocupacions reals dels ciutadans. Si no anem cap allà allargarem la situació que hem viscut en els últims anys. L'instrument sempre és el diàleg".

Però les negociacions del bloc independentista van acabar amb entesa i Pere Aragonès va ser escollit president de la Generalitat el 21 de maig de 2021 amb els vots del seu partit, de Junts i de la CUP.

Vox va entrar al Parlament com a quarta força

La formació d'extrema dreta, VOX, va entrar al Parlament com a quarta força política amb 11 diputats, superant altres formacions conservadores com Ciutadans que es va quedar amb 6 escons i el PP que va caure fins els 3.

Els comuns de Jéssica Albiach es van quedar amb els 8 diputats que ja tenien la legislatura anterior.

La participació més baixa a unes eleccions catalanes

La participació en les eleccions al Parlament es van desplomar en comparació amb les dades dels anteriors comicis de l'any 2017. En les eleccions de 2021, va votar un 53,5% de l'electorat mentre que quatre anys abans van exercir el seu dret a vot el 79,1%.

Les dades de 2021 ens acosten a resultats de participació semblants a les eleccions al Parlament abans de l'inici del Procés, especialment l'any 1992, que fins ara havien estat els comicis més abstencionistes. Segons les enquestes, a una setmana de les eleccions hi ha un 43% de ciutadans que encara no han decidit anar a votar.

Los miembros de mesa con los trajes EPI para recibir a los votantes con COVID-19, sospechosos de contagio o que hayan tenido contacto estrecho con positivos.

Los miembros de mesa con los trajes EPI para recibir a los votantes con COVID-19, sospechosos de contagio o que hayan tenido contacto estrecho con positivos. / Getty Images

De totes maneres aquestes dades s'han de contextualitzar en una jornada que no va ser exactament igual que d'altres vegades a causa de la pandèmia de la COVID-19. L'increment del 300% del vot per correu, més de 260.000, no van ser suficients per compensar la pèrdua de vots a les urnes.

Només el 53,5% de l'electorat va votar a les eleccions catalanes del 2021

La participació més baixa en unes eleccions al Parlament

Enquestes eleccions catalanes 2024

El PSC guanyarà les eleccions del 12 de maig amb quatre escons de diferència respecte a la segona força més votada que serà Junts+Puigdemont x Catalunya, segons l’enquesta de 40dB. per la SER i El País. El sondeig, realitzat després que el president del govern Pedro Sánchez anunciés la seva voluntat de continuar al càrrec, reflecteix una millora de resultats dels socialistes, però també dels exconvergents, respecte a l’anterior sondeig i mostra un escenari complicat per aconseguir formar govern.

Escaños según la encuesta de 40dB para la SER y El País

Escaños según la encuesta de 40dB para la SER y El País

El Partit dels Socialistes de Catalunya tornaria a guanyar les eleccions, però aquesta vegada amb un resultat més ampli que fa tres anys: l'enquesta que publiquem avui li dona 40 escons als socialistes, dos més dels que li atorgava el sondeig del 23 d'abril i set diputats més dels que va obtenir en les eleccions del 2021. El sondeig s'ha fet després del període de reflexió del president del govern Pedro Sánchez i un cop anunciat que continuarà al capdavant de l'executiu, per tant, la decisió del líder del PSOE sembla que ha beneficiat el partit de Salvador Illa.

Junts per Catalunya també fa un salt endavant i obtindrà, segons l'enquesta, 36 escons. Són tres més dels que li atorgava l'anterior sondeig i quatre més que en les votacions de 2021. Tot i la millora de resultats, la formació de Carles Puigdemont no sumaria majoria absoluta amb la resta de partits independentistes per la caiguda que pateixen Esquerra Republicana i la CUP.

La formació que governa actualment la Generalitat, ERC, perd set escons respecte a les darreres eleccions, quan va quedar en segona posició amb 33 diputats, els mateixos que els socialistes, i també en perd un respecte als resultats de l'anterior enquesta de 40dB. del mes d'abril.

El sondeig també confirma una caiguda important de Comuns Sumar, que passaria dels vuit escons de 2021 a cinc, i la desaparició de Ciutadans del Parlament de Catalunya.

A les formacions de dretes hi ha canvis importants: el PP multiplica per més de quatre els escons que té actualment, passant de tres a 13, VOX en perd un i es queda en 10 i entraria al Parlament una altra formació d'extrema dreta, Aliança Catalana, amb un diputat.

Quan es va realitzar l'enquesta, entre el 30 d'abril i el 2 de maig, encara hi havia un 43% de ciutadans que no sabien si aniran a votar el 12 de maig.

Paula Pascual

Paula Pascual

Periodista. Aprenent cada dia a Aquí Catalunya a Ser Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00