Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Mariàngela Vilallonga: “La Mercè Rodoreda m'ha ensenyat a viure”

L’exconsellera de cultura explica la seva llarga relació amb la docència i la passió per la literatura

Mariàngela Vilallonga al Llapis de Memòria

Mariàngela Vilallonga al Llapis de Memòria

57:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715781285488/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ de la Mariàngela Vilallonga, catedràtica emèrita de Filologia Llatina a la Universitat de Girona on hi ha donat classes durant quasi 50 anys. Es considera llatinista i, en definitiva, una eminència de les lletres i el món clàssic. També és una gran estudiosa de Rodoreda, a qui va conèixer, i també d’Aurora Bertrana, una escriptora fascinant i una dona avançada al seu temps. La Mariàngela també ha sigut consellera de cultura en el govern de Quim Torra, en un moment molt complicat per la cultura. El càrrec va coincidir amb la pandèmia, aquella època en la qual, per exemple, tots els cinemes i teatres estaven tancats.

Professora des de ben petita

La Mariàngela porta 48 anys fent classes a la universitat, però abans ja havia guanyat experiència ensenyant llatí a un institut. La docència és una vocació per a ella. Quan era una nena jugava amb nines. Els hi feia de tot: les pentinava, les vestia, les feia córrer... però també els hi ensenyava ortografia. Recorda com les feia seure en una taula i els hi escrivia un dictat ple de faltes a cada nina, com si ho haguessin escrit elles. “Així les podia renyar. Això de senyoreta renyadora se’m donava bé”.

En aquests 48 anys han passat un munt d’alumnes per la seva aula. I n’està molt agraïda. “Amb els estudiants també he après molt”.

El seu amor per la literatura clàssica es va originar el dia que la seva mare li va comprar un diccionari de mitologia clàssica i un de l’antiguitat clàssica. “Els vaig devorar”, diu la Mariàngela. La seva mare també era una gran lectora. Comprava novel·les clandestinament a una botiga de Girona que no es podien trobar a Espanya per culpa de la censura franquista.

Altres passions

La Mariàngela diu que si un dia es perd, cal que la busquin a Nova York o a Roma, dues ciutats per les quals sent fascinació. A Roma hi portava els seus estudiants a fer una classe especial cada any. “Sortíem el matí i tornàvem al vespre. Estàvem 5 hores i els hi feia el recorregut per roma”.

També és l’administradora d’un compte de Twitter dedicat a Mercè Rodoreda. “Els autors clàssics m’han ensenyat a viure. Rodoreda també. Coneix molt bé la condició humana”.

La Mariàngela va conèixer a l’escriptora, ja que havia anat a comprar a la botiga del seu pare. La descriu com una persona “fascinant”.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00