El BalcóEl Balcó
Sociedad

De fugir d'Ucraïna a actuar a la nova producció de J.A Bayona

La Maria, que va arribar sola a Barcelona només amb una motxilla i 300 euros, interpreta una gimnasta, en 'Caída Libre', la pel·lícula de Laura Jou que s'estrena aquest divendres

De fugir d'Ucraïna a actuar a la nova producció de J.A Bayona

De fugir d'Ucraïna a actuar a la nova producció de J.A Bayona

20:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715968803887/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La Maria Netavrovana és una gimnasta professional nascuda a Ucraïna. Pocs dies després que Rússia ataqués el seu País, el 24 de febrer del 2022, la Maria va fugir de les bombes. La majoria de les seves companyes gimnastes, entre elles moltes nenes, no van tenir aquesta sort. Ella va arribar a Barcelona sola, amb una motxilla i només 300 euros. Al cap de poc va ser acceptada en un club de gimnàstica rítmica i va poder presentar-se al càsting de la pel·lícula 'Caída libre'. Sense ser actriu i sense parlar ni una sola paraula de castellà, ha aconseguit, al final el paper d'Angelika, la jove gimnasta que s'enfronta a la seva entrenadora, que interpreta una Belen Rueda, ferotge.

Aquesta és una història que va explicar en una piulada a Twitter el director, Juan Antonio Bayona, productor d'aquesta pel·lícula. La Maria, deia, "no és només una ballarina excepcional", sinó que "s'ha revelat com una actriu extraordinària". I afegia que aquest film "li ha salvat la vida" en un moment en què "li quedaven poques ganes de viure".

Avui a El Balcó, coneixem la Maria i la directora que va apostar per ella, la Laura Jou.

Un moment personal complicat

Abans de començar el rodatge de la pel·lícula, la Maria havia “tocat fons”. Ha reconegut que va venir “en shock”, com “morta per dins”. Laura Jou ha explicat que aquesta situació personal coincidia amb la del personatge.

"La pel·lícula és increïble", ha admès la Maria, que també ha gaudit molt en la manera que s'ha gravat el film: "No m'agrada quan em fan fotos o vídeos, però a la pel·lícula m'agrado a mi mateixa i com estic actuant".

De fet, la història narra la vida de la Marisol, interpretada per Belén Rueda, una dona que es troba en un moment vital de “devastació emocional”. La protagonista, en lloc de tocar fons, decideix posar gas als seus objectius i "passar per sobre de tot i de tothom".

Un personatge adaptat a l'actriu

La Maria no recorda com va acabar presentant-se a aquest càsting. Sabia que buscaven gimnastes per una pel·lícula, però "no entenia la responsabilitat" que suposava. Tampoc s'esperava que l'agafessin, ja que ella no parlava castellà i ja feia més de cinc anys que no era gimnasta. Ara bé, quan Jou la va veure va quedar impressionada: "tenia un magnetisme que omplia la pantalla, és pur cine la Maria".

La directora va quedar tan atrapada per la Maria que va decidir canviar la història de la gimnasta protagonista del film: "vaig preferir canviar el personatge per tenir-la a ella". Pel que fa a l'idioma, Jou va decidir posar-li un professor d'espanyol i pel que fa a la seva nul·la experiència amb la interpretació, sabia que se'n sortiria.

A la Maria li va costar explicar-li a la família. "Mentre fèiem la pel·lícula a Ucraïna estaven passant coses horribles, no podia trucar i dir mira que feliç soc". A qui sí que li va dir va ser a la seva mare, que com els altres familiars que ja se n'han assabentat, ara van feliços pels carrers d'Ucraïna dient: "La Maria és famosa a Espanya".

Els projectes de futur

De cara a futurs projectes relacionats amb el cinema, la Maria té “moltes ganes” de continuar la seva carrera com a actriu. Laura Jou ha afirmat que és una “estrella” i que la seva manera d’entendre els personatges és “de tenir molt bon gust interpretatiu”.

A banda de l'actuació, la Maria també es dedica a entrenar nenes petites. Ella ha patit els "abusos" d'entrenadores com els que fan Irina Víner, la gimnasta amb què està inspirat el personatge de Belén Rueda. El seu objectiu és "canviar aquest tipus d'entrenaments" i "ensenyar que no és necessari". La Maria també ha admès que aleshores és més complicat aconseguir resultats perquè "les nenes amb por fan tot el que necessites". Ara bé, "després estan trencades per dins".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00