Sociedad

Els boscos castigats per la sequera el 2023 tripliquen els calcinats per incendis l'última dècada

Un informe d'Acció Climàtica elaborat pel CREAF xifra en 66.500 les hectàrees afectades per la manca d'aigua, l'equivalent a sis cops la superfície de Barcelona

Boscos afectats per la sequera (CREAF)

Boscos afectats per la sequera (CREAF) / Boscos afectats per la sequera (CREAF)

Els boscos catalans continuen agonitzant per la sequera malgrat les pluges dels últims dies. Segons dades presentades avui pel govern, hi ha més de 66.000 hectàrees forestals amb arbres tocats de mort, molt malmesos o directament sense vida per la falta d'aigua. Per intentar fer paral·lelismes que ajudin a dimensionar aquesta superfície afectada, això és el triple de superfície de la que s'ha cremat per incendis forestals l'última dècada. O sis cops la superfície que ocupa la ciutat de Barcelona. O tota la comarca de La Conca de Barberà.

És la pitjor dada dels últims 12 anys, des que hi ha registres, i les comarques més afectades són La Selva, l'Empordà, el Gironès, el Moianès i Osona. Els pins, les alzines, els roures o els faigs són els més castigats, i la investigadora del CREAF Mireia Banqué explica que, habitualment, aquests arbres poden resistir a l'escassedat d'aigua, però que la sequera ha estat tan llarga que molts ja no podran sobreviure: "habitualment aquests arbres tenen capacitat de rebrot, però en alguns casos es debiliten i cauen, o el seu mal estat dona peu a l'entrada de plagues".

Des de l'inici de la sequera els arbres s'han vist abocats a una guerra per l'aigua que malmet els boscos.

Arbres tocats de mort per la falta d'aigua a La Selva / ACN

Arbres tocats de mort per la falta d'aigua a La Selva / ACN

Per la seva banda, la directora general de boscos i gestió forestal, Anna Sanitjas, ha dit que la sequera ha deixat "una ferida oberta" als boscos catalans després de tres anys d'escassedat d'aigua. Sanitjas també ha apuntat que "les pluges dels útims dies no ha ajudat a aquests arbres" i tampoc suposen un element definitiu per despreocupar-se de la campanya d'incendis d'enguany. L'any passat no hi ha haver macro incendis malgrat les altissimes temperatures i la sequera severa que patia Catalunya, i van ser les pluges del mes de juny les que, probablement, van salvar el territori de patir un gran volum de focs.

3 de cada 4 hectàrees de bosc a Catalunya són de propietat privada, i el govern ha tret 5 milions d'euros en subvencions per treure fusta morta dels boscos i reduir així el combustible en cas d'incendi.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00