Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Puri Canals: “Sempre són les persones que no segueixen el corrent les que fan evolucionar el món”

L’activista denuncia el mal que la societat està provocant a la natura, però es mostra esperançada per un futur millor

Puri Canals al Llapis de Memòria

Puri Canals al Llapis de Memòria

56:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716390974171/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ de la Puri Canals, doctora en ciències biològiques, presidenta del MedPAN (la xarxa mediterrània de gestors d’àrees marines protegides) i directora de Relacions Internacionals de Underwater Gardens International. A més, des de l’any 92 ha estat a totes les cimeres mediambientals i porta des del 86 fent activisme. Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ d’una activista, guardonada amb la Creu de Sant Jordi, que s’ha d’escoltar, perquè cuidar la natura és urgent.

Connexió

L’activista creu que classificar ‘home’ i ‘natura’ com a dos elements separats és un error conceptual, ja que la societat no pot viure sense l’entorn natural. “Sense els components de la natura no durem ni cinc minuts”.

Per sort, creu que encara tenim cert marge de millora abans la situació sigui irreversible. “La natura està pitjor ara que fa 50 anys, però la consciència general està millor”, defensa. “Són dues forces enfrontades i la força de destrucció és més forta. Però encara hi som a temps, perquè la natura és molt agraïda”.

La Puri diu que la recuperació del mar, a causa de la seva hiperconnectivitat, encara seria més ràpida. Això, però, també suposa un risc, perquè els efectes negatius també es poden estendre de manera més ràpida.

Coordinació

El MedPAN és una associació, que la Puri presideix, entre gestors de les zones protegides al Mediterrani que s’encarrega de protegir-les i treballar conjuntament amb altres d’aquestes zones. “Quan et dediques a protegir el mar és important establir connexions entre persones, perquè el que passa en un lloc afecta l’altre”.

La doctora pensa que, la raça humana, ha jugat a dominar la natura, i ara ho estem pagant. Defensa que els tres pilars de la sostenibilitat (l’ambiental, l’econòmic i el social) no tenen raó de ser i que és un enfocament erroni. “No són tres peces separades. La realitat és que hi ha un entorn natural on es creen societats humanes on apareix l’economia”. Diu que és un sistema de tipus piramidal i que no s’hauria de parlar de coses separades amb la mateixa importància. “Això fa que posem èmfasis en l’econòmic per sobre el natural, i sense el natural no hi ha econòmic”.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00