Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Gorka Urbizo: “Amb la música em sento més valent que amb la meva vida personal”

L’artista creu que per crear s’ha de creure, però que també és important dubtar del que estàs fent

Gorka Urbizu al Llapis de Memòria

Gorka Urbizu al Llapis de Memòria

53:40

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716476012165/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ del músic i compositor Gorka Urbizo, fundador de ‘Berri Txarrak’. Una banda que l’any 2019 va parar després de 25 anys molt intensos, 9 discos i més de 1000 concerts per mig món. En Gorka va parar uns 3 anys per tornar a començar. De fet, el seu primer disc en solitari, que va publicar a principis d’any, es diu ‘Hasiera Bat’, que en català seria ‘Un Començament’.

Un nou principi

Després de 25 anys formant part d’un grup musical d’èxit, el Gorka va decidir canviar d’ambient, anar per lliure i intentar fer música des d’un nou prisma. “Per a mi és primordial sentir que avanço i milloro com a músic. Després de 1000 concerts vaig sentir que ja s’acabava el joc”.

D’aquesta manera també es va desfer de les limitacions d’estil que tenien com a banda i va poder experimentar amb nous sons i maneres de fer música. “És un disc molt cru on em mostro molt vulnerable”, diu l’artista.

El músic no sabia cap a on aniria el disc mentre el gravava, i el fet de no fer cap mena d’assaig va amplificar aquesta sensació. “Crear és creure i dubtar. Jo reivindico el dubte. Els artistes que van tan segurs no me’ls crec. O no és veritat o no són tan artistes com creuen”.

Instint musical

En Gorka no tenia uns pares amb una gran col·lecció de discos i ell era el germà gran, o sigui que va haver de formar-se ell sol els seus gustos musicals. Es descriu a ell mateix com un nerd, ja que ell era un dels pocs nens que gaudia del solfeig.

El cantant ve d’una tradició musical molt clàssica. Cantava en un cor i tocava l’orgue i l’acordió. Això fins que els 14 anys va descobrir “la música dura”, va aprendre a tocar la guitarra i va formar el seu primer grup. “Ja fèiem molts concerts. Aquest instint musical sempre ha sigut el meu far i li he estat molt fidel, ja que m’ha portat on m’ha portat”.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00