Sociedad

El Barça revalida la glòria a la Champions League femenina a San Mamés: les blaugrana són campiones d'Europa per tercera vegada

Aitana Bonmatí i Alexia Putellas lideren la victòria culer per 2-0 davant l'Olympique de Lió

El Barça guanya la Champions per tercera vegada i Putellas aixeca el títol / David Ramos

El Barça regna a Europa. El conjunt de Jonatan Giráldez ha estès a tot el continent la superioritat d'un equip que ja és històric pel domini en totes les competicions que disputa. Amb aquest triomf, el conjunt blaugrana ha aconseguit revalidar el trofeu que els acredita com el millor equip del continent europeu després d'aconseguir-ho el curs passat com una victòria contra el Wolfsburg a la final (3-2).

El partit entre Barça i Olympique de Lió es va convertir a la final de Champions femenina amb més públic de la història: 50.827 persones es van congregar a 'La Catedral' del futbol per assistir al triomf de les blaugranes a la màxima competició europea. Aquesta xifra supera el rècord que estava situat el 2012, a la final entre Olympique de Lió i Frankfurt, on la xifra del públic es va situar en 50.212 aficionats.

Una primera meitat sense gols

Barça i Olympique de Lió van saltar a gespa intentant fer valer el seu guió al partit, regalant així una grandíssima final a tot el públic que abarrotava les grades de San Mamés. Endler, portera de les franceses, va ser la gran protagonista dels deu primers minuts del matx al desbaratar els primers acostaments d'una línia ofensiva formada per Hansen, Paralluelo i Mariona. L'Olympique de Lió es va treure d'un cop de plom aquests atacs del Barça amb dos xuts a la fusta que van arribar després d'una jugada embarullada dins de l'àrea que la defensa blaugrana no va ser capaç d'aclarir. El marcador no es va moure malgrat els intents llunyans del Barça i les oportunitats de les franceses contra els pals de San Mamés.

Patri Guijarro va tenir probablement l'oportunitat més clara poc abans de la mitja hora de partit. La migcampista va conduir l'esfèric i, després de fer-se un forat, va connectar una rematada des de dins de l'àrea que va ser desviat per la portera xilena quan la banqueta de Giráldez ja estava cantant el gol.

Graham Hansen, a tocar del descans, també va perdonar el primer gol per al Barça en un xut creuat que va marxar fregant el pal quan la noruega va buscar sorprendre amb una internada des del perfil dretà de l'atac de les blaugranes. Sense temps per més, va arribar un descans sense gols, però amb un Barça que, als punts, podia anar guanyant el partit. Tot i això, l'Olympique de Lió, amb els seus dos xuts al pal de manera consecutiva, va gaudir de les ocasions més clares en els primers quaranta-cinc minuts.

Aitana i Alexia, clau en la victòria

L'Olympique de Lió va començar la segona meitat amb un punt més d'agressivitat i va començar a tenir les primeres oportunitats de perill. Un primer avís de Renard va marxar per sobre del travesser i, minuts més tard, una sortida en fals de Cata Coll va poder acabar en gol de les franceses després d'una bona rematada de Gilles.

El Barça es va anar rescabalant d'aquest domini i va començar a rondar l'àrea rival fins que finalment va arribar el gol d'Aitana Bonmatí. Salma Paralluelo va fregar el gol després d'un bon enviament de Rolfo des de l'esquerra, però la seva rematada no va arribar amb prou força. Tres minuts més tard, passada l'hora de partit, l'actual Pilota d'Or va inaugurar el marcador de la final després d'una bona combinació amb Mariona Caldentey. La rematada de la migcampista va superar la línia de gol després de tocar en una defensora de l'Olympique de Lió per desfermar l'eufòria a les futbolistes del Barça i en una grada amb clar domini blaugrana. La migcampista va posar així el colofó a la seva gran temporada amb un petó a l'escut que va enamorar tot el barcelonisme.

Amb mitja hora encara al davant, al Barça li va tocar patir davant el millor equip del futbol francès. Diani va ser una de les principals jugadores a la parcel·la ofensiva de l'Olympique de Lió, sent pràcticament indetectable per a la defensa blaugrana. Cata Coll, que va signar una grandíssima final, també va guanyar protagonisme al partit, estant molt segura sota els pals de San Mamés. Majri i Hegerberg van tenir dues ocasions abans del final del partit, però les blaugranes van saber tancar molt bé la seva partida. Quan tot estava encaminat per al final del partit amb l'1-0, Alexia Putellas va fer el segon gol en una contra magnífica de les blaugranes per posar el 2-0 definitiu a la final de la Champions League. Les gales estaven bolcades buscant l'empat i el Barça no va fallar. Claudia Pina va filtrar per a Putellas i, la guanyadora de dues Pilotes d'Or, va executar un xut potentíssim impossible per a la portera.

Amb el xiulet final de la col·legiada es va desfermar la bogeria. El Barça tanca amb aquest triomf una temporada històrica en aconseguir un valuós pòquer de títols: Supercopa, Copa, Lliga i Champions League. Aquest últim títol val doble per haver-ho aconseguit per segona ocasió consecutiva després de l'obtingut el 2023 en una final carregada d'èpica davant del Wolfsburg.