El BalcóEl Balcó
Sociedad

El sommelier de El Bulli que es va tornar addicte a l'alcohol

David Seijas ha presentat el seu nou llibre, Confessions d'un sommelier, on narra com la seva passió pel vi va convertir-se en enemiga.

El sommelier de El Bulli que es va tornar addicte a l'alcohol

El sommelier de El Bulli que es va tornar addicte a l'alcohol

21:55

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1718213851227/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Què passa quan la teva feina, la teva passió i somni de futur, es converteix en el teu pitjor enemic? Quan un sommelier, que ha treballat a un dels millors restaurants del món, El Bulli, es torna addicte a l'alcohol? És la història d'en David Seijas, que ha hagut de viure una broma del destí que ara s'ha convertit en un llibre, Confessions d'un sommelier, publicat per Ara llibres.

Dr Seijas i Mr. Wine

David Seijas va veure la seva addicció com "ofegar-se a la piscina d'un vaixell". Ell, com a sommelier, cada dia estava exposat a la font de la seva addicció. Normalment, els sommeliers escupen el vi que tasten, però a vegades les circumstàncies porten a engolir-lo, com vins especials que agraden més o dies dolents: "El tens molt a mà, dins de la boca. Quan empasses més que escups, és el problema".

Un problema tan gros que li va crear "doble personalitat": la de Dr. Seijas i Mr. Wine. La feina de sommelier "requereix un gran esforç" s'ha de ser "servicial i donar-ho tot". De manera que, després de la feina, en el moment de relax i després del "desgast" acumulat que li feia sortir la seva "altra personalitat". S'havia "d'omplir el buit", i Seijas ho feia consumint: "Jo gestionava l'estrès d'aquesta manera, no sabia que es podia fer d'una altra manera més saludable".

Una vida al voltant de l'alcohol

La vida de Seijas ja va començar darrere una barra, al bar de La Perla, regentat per la seva mare. "Vaig perdre el respecte a l'alcohol massa aviat", narra al seu llibre, "la meva primera paraula no va ser ni papa ni mama". Seijas ha puntualitzat, però, que el contacte amb l'alcohol de petits no genera alcoholisme a tothom, però no ajuda el fet que sigui en una societat on "l'alcohol està ben vist, és legal i cultural".

Després va entrar a fer les pràctiques al millor restaurant del món, El Bulli, on va aprendre, descobrir i tastar vi més que mai, però on també la seva addicció es va tornar descontrolada. Un dels problemes, ha apuntat, és treballar a l'hostaleria, sobretot pels horaris, el fet de sortir quan tot està tancat: "És impossible anar al llit, i no podem anar al cinema, teatre o a comprar", ha destacat Seijas, "el que passa és que ens trobem a antros, a veure quin tanca més tard".

El final de El Bulli

Quan els van anunciar el tancament de El Bulli va ser molt impactant pels treballadors: "Érem addictes a El Bulli". Va ser aleshores quan va baixar als inferns. Intentava controlar la beguda, però sempre requeia, fins que va demanar ajuda, a la seva mare i, després de treballar a El Bulli, va haver de "tornar a servir cafès al bar del poble". En aquell moment, Sejas tenia "l'autoestima a 0" i sentint que la seva vida "estava buida". Estava disposat a canviar-ho tot, excepte la seva feina i passió: "Havia de seguir connectat d'alguna manera amb el vi", la seva passió.

La llum va arribar amb un reportatge de John Frusciante, el guitarrista dels Red Hot Chili Peppers, qui havia estat addicte a l'heroina, ho havia deixat i "havia tornat a pujar als escenaris a tocar amb la mateixa gent". Seijas també volia tornar a l'escenari i, amb la força de tenir "la passió per sobre l'addicció", ho ha fet, i sense provar l'alcohol, es dedica al vi: "És el que em manté sobri".

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00