Sociedad

Cau la principal banda que entrava haixix per la costa catalana

Una furgoneta encallada a la sorra a Begur va ser el detonant d'una operació que s'ha saldat amb 40 detinguts

La droga arribava per mar i desembarcava a Catalunya per diversos punts de la Costa Brava.

La droga arribava per mar i desembarcava a Catalunya per diversos punts de la Costa Brava. / Mossos d'Esquadra

Girona

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat el principal grup que introduïa haixix a Catalunya per mar. En una operació que ha durat nou mesos i que va iniciar-se arran de la troballa d'una furgoneta plena d'haixix encallada en una cala de Begur, s'han detingut 40 persones i s'han intervingut més de 18'5 tones d'aquesta substància.

La policia té documentats fins a 19 desembarcaments i creuen que la pressió al sud de l'Estat ha desplaçat una part del negoci a la Costa Brava. La llebre va saltar el 17 de setembre de 2023 a Begur, on hi va aparèixer una furgoneta encallada a la sorra amb 3 tones d'haixix a dins valorades en més de 5 milions d'euros.

Els traficants la van abandonar per evitar ser detinguts però la policia va identificar a alguns dels implicats en el desembarcament. La investigació va determinar que pocs dies abans hi havia hagut tres arribades més i uns mesos més tard es va intervenir una altra operació, aquest cop a Cadaqués, que va donar com a resultat un botí de 100 fardells.

A partir d'aquí, els Mossos van constatar l'existència d'un grup dedicat a donar seguretat a la trama i van constatar que feien equip amb un altre grup de Màlaga, alguns dels integrants del qual voltaven per la Costa Brava pocs dies abans del desembarcament frustrat de Cadaqués.

L'operatiu que ara s'ha donat a conèixer i que ha acabat amb aquestes 40 detencions es va produir l'11 de juny, amb entrades a Manlleu, Sant Hipòlit de Voltregà, Torelló, Roses, Puiggròs, Tàrrega, Màlaga i Saragossa. El jutge va ordenar el seu ingrés a presó.

De Màlaga

El grup originari de Màlaga estava format per 8 persones, de les quals 5 van ser detingudes a la ciutat andalusa, dues a Saragossa i una darrera a Melilla. Es desplaçaven a Catalunya per encarregar-se de rebre la droga i distribuir-la al mercat amb l'ajuda d'un altre grup assentat a Manlleu que estava format per 24 persones.

Des de Manlleu, els investigats seleccionaven els punts de la costa on fer els desembarcaments i avisaven la vessant andalusa de la trama dels punts exactes on s'havia de desembarcar la droga. També preparaven la logística necessària per assegurar l'èxit dels enviaments.

Segons el cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, l'inspector Antoni Salleras, això demostra que el transport i la introducció de grans quantitats d'haixix "torna a Catalunya" després de l'auge de principis del 2000. "L'activitat d'aquestes dues organitzacions no l'havíem vist mai", ha constatat.

De fet, el 2021 es van comissar 5 tones d'haixix ; el 2022, 7'5 tones; el 2023, 17,5; i només amb aquesta sola actuació se n'han decomissat 18,5 tones. I preoupa la violència associada que això comporta.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00