Actualidad

Descoberta una alteració genètica clau als indestins dels malalts amb Crohn

Permetrà millorar el tractament als pacients

Operació a una pacient amb Crohn / Cedida

Tarragona

Una investigació de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), conjuntament amb l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha descobert una alteració genètica a l'indestí dels pacients amb la malaltia de Crohn que evitaria que hagin de passar pel quiròfan. S'han identificat per primera vegada els gens que es troben alterats a les cèl.lules mare del greix que voreja l'indestí danyat d'aquests pacients, el que acaba provocant que les funcions naturals quedin inhabilitades, debilitant lòrgan i inflamant-lo.

També s'ha trobat que aquestes cèl·lules retenen la memòria de la inflamació, de manera que es poden desenvolupar teràpies més eficaces no només per tractar simptomatologia sinó per aturar la progressió d'aquesta malaltia crònica i millorar la qualitat de vida dels pacients, evitant que hagin de ser operats: i és que la meitat dels qui la pateixen acaben amb un tros de l'indestí extirpat els deu primers anys després de rebre el diagnòstic.

Pateixen la malaltia de Chron el 0,4% de la població

Segons dades de la Confederación de Asociaciones de Enfermos de Crohn y Colitis Ulcerosa de España (ACCU), el 0,4% de la població a Espanya (prop de 300.000 persones) pateix la malaltia de Crohn. Cada any, es diagnostiquen 3.500 casos. "Pot semblar un percentatge poc representatiu, però les conseqüències per a la salut d'aquests pacients són enormes: és una malaltia crònica; en molts casos, limita completament la vida dels qui la pateixen", apunten des de l'IISPV.

I afegeixen: "el 50% ha de passar per quiròfan els primers deu anys de rebre el diagnòstic per ser operats d'una resecció intestinal, una intervenció quirúrgica molt agressiva que implica extirpar el tros de l'intestí danyat". A més, destaquen, és una de les principals causes d'absentisme escolar, amb una mitjana de tres mesos, i de depressió entre la població adolescent.

Eva Hidalgo

Eva Hidalgo

Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00