Sociedad

"Molta gent és diabètica i no ho sap"

Avui, Dia de la Diabetis, des de l'Associació Diabetis Lleida es reclamen analítiques de sang més exhaustives i en diferents hores perquè els propensos a ser diabètics puguin ser detectats a temps i així evitar el tractament

Esther Flix, responsable de l'Associació Diabetis Lleida i Xandru Sánchez, pacient amb diabetis.

Esther Flix, responsable de l'Associació Diabetis Lleida i Xandru Sánchez, pacient amb diabetis.

"El dia de la Diabetis hi ha persones que s'assabenten que tenen diabetis"

12:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000061108/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

"Molta gent és diabètica i no ho sap. És una malaltia que quan comença a donar símptomes, a vegades ja és una mica massa tard. Costa molt detectar-la al principi. Sobretot la Diabetis tipus 2. La tipus 1, en canvi, es detecta immediatament". Així s'expressa la responsable de l'Associació Diabetis Catalunya a Lleida, Esther Flix, qui assegura que en jornades com la d'aquest 14 de novembre, Dia de la Diabetis, en què des de l'entitat surten al carrer a fer controls de glicèmies a l'atzar a ciutadans que s'hi presten voluntàriament "ens trobem amb gent que no sap que té diabetis i surten valors realment alts". I això perquè passa? Perquè és una malaltia que, tot i que ben portada i diagnosticada a temps, permet al pacient portar una vida gairebé normal, quan no es detecta o es diagnostica tard, pot arribar a provocar conseqüències greus, efectes secundaris irreversibles". Segons Flix, "el problema és que les analítiques (de sang) que es fan (en controls bàsics) "són en dejú al matí i pot ser que la persona en qüestió doni uns valors que entrin dins de la normalitat. Però després aquests valors canvien quan ha acabat de menjar, sobretot quan ha acabat de menjar segons quins aliments". Els prototips de persones a qui es detecta la diabetis i no ho saben són persones a partir dde 45-50 anys amb una mica de sobrepés.

Flix assegura que és important la dieta i cuidar el que es menja, però també conèixer conceptes com Hidrats de Carboni o Proteïnes, que moltes persones ho desconeixen.

Tires reactives

Pel que fa a demandes, Flix afirma que les persones diagnosticades amb diabetis tipus 2 n'hi ha que reben un tractament amb pastilles i això ho han de pagar de la seva butxaca perquè la Seguretat Social, que sí que cobreix el cost del tractament de la insulina, aquest tipus de tractament i les tires reactives no les cobreix. Flix reconeix que és una de les reivindicacions històriques dels diagnosticats i confia que algun dia es pugui aconseguir.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00