Directo

SESIÓN DE CONTROL Sánchez comparece en la última sesión de control del Congreso

Sociedad

Cau en picat el consum de peix pels alts preus i el poc temps per cuinar: "falta un fish and chips" a la catalana

Els peixaters reclamen que el govern elimini l'IVA del peix per incentivar-ne el consum

Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

Barcelona

Els pescadors catalans fan vaga aquesta setmana contra la possible aprovació d'una normativa europea que contempla retallar un 80% els dies de pesca d'arrossegament. En cas que s'aprovi, passaran de pescar uns 130 dies l'any a tan sols una vintena. Tot plegat forma part de la directiva europea per preservar el fons marí. Els pescadors catalans consideren que se'ls equipara amb els grans pesquers de l'atlàntic quan segons ells, representen una pesca més sostenible. Els pescadors tenen previst protestar a Brussel·les demà i dimarts, i per tant fins dijous no hi haurà peix català a les peixateries.

Aquesta reclamació s'afegeix a la que comparteix tot el sector, des de pescadors a peixaters: demanar que el govern espanyol elimini l'IVA al peix, perquè consideren que els alts preus d'aquest aliment han perjudicat les vendes. De fet, les dades mostren que en els últims quinze anys el consum de peix ha caigut un tercera part. Segons xifres del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'any passat a Espanya el consum de peix i marisc per persona van ser 18,5 kg de mitjana, un 3,3% menys que el 2022. Aquest descens és continuat any rere any, i el 2023 va ser el del consum de peix més baix des que tenim dades. La caiguda acumulada de la venda de peix és del 34% des de 2008.

"Sembla que venguem tabac"

D'aquí que el sector s'organitzi per revertir la situació. El president del Gremi de Peixaters de Catalunya, Alex Goñi, explica que amb aquesta supressió de l'impost es podria realçar un mercat que ha anat a la baixa: "Un eliment necessari no pot tenir el 10% d'IVA". De fet, Goñi va més enllà i apunta a un sabotatge fiscal: "Sembla que venguem tabac, que li posen impostos perquè ningú en compri".

El preu és un dels elements que frena el consum de peix, però els responsables del sector asseguren que no és l'únic. També hi ha un canvi de dinàmica social, de com cuinem. "Cuinar, menjar a casa i anar a comprar ja no és una prioritat en el nostre dia a dia i no li dediquem temps", sentencia Goñi, que considera aquesta una de les claus del descens de consum del producte.

L'alternativa, el fish and chips

Aquesta realitat també a la nostra alimentació i salut. El catedràtic i expert en nutrició Abel Mariné explica que cuinar peix "necessita una certa elaboració i calma", fet que xoca amb una societat que ho vol tot "pim, pam, pum". També explica que el problema és que encara no hem trobat la manera de fer plats de peix de manera ràpida: "No hem trobat una alternativa a l'hamburguesa però feta de peix, només tenim el fish and chips d'Anglaterra".

Més enllà del preu i del poc temps per cuinar una altra causa de la caiguda del mercat del peix és que moltes espècies -sovint més econòmiques- són poc conegudes. Segons els peixaters, aquest desconeixement fa que molts ciutadans, sobretot si tenen poc temps per cuinar, defugin aquesta alternativa. Espècies desaprofitades que sovint, destaca Mariné, "són des del punt de vista nutritiu tan profitoses com el rap".

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00