Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

Jaume Padrós reconeix que durant la pandèmia polítics i empresaris li demanaven subtilment saltar-se la cua de la vacunació

Després d'11 anys al capdavant del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós ha deixat el càrrec, més d'una dècada en la qual ha hagut de fer front a la pandèmia

Entrevista a Jaume Padrós, doctor i expresident del Col·legi de Metges de Barcelona

Entrevista a Jaume Padrós, doctor i expresident del Col·legi de Metges de Barcelona

00:00:0041:39
Descargar

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

És inevitable que Jaume Padrós faci un repàs a la seva trajectòria al capdavant del Col·legi de Metges de Barcelona sense fer referència a la COVID, una malaltia que ha marcat una de les generacions "menys resilients d'Europa", que no havia viscut ni una guerra, ni una pandèmia "ni totes dues coses alhora". D'aquells anys, n'ha extret moltes lliçons i una d'elles és la democratització de la salut, i és que la vacunació ens va igualar a tots: "es va fer per criteris de vulnerabilitat de ciutadans i això és extraordinari i s'ha de fer valdre", ha dit. Malgrat tot, ha explicat que en aquell moment, va rebre "moltíssimes trucades de gent amb posicions clau, polítics i empresaris (...) que em demanaven que es volien vacunar". Explícitament, no li van sol·licitar saltar-se la llista, passar per davant, però sí que era una manera subtil de fer-ho, "no tothom era així, però tots estàvem espantats", ha afegit. Assegura que "és una conducta humana" i que no es va sentir "violentat" per aquesta qüestió, "ni ningú em va demanar que fes coses que no havia de fer".

Si de la democratització de la vacunació en fa una lectura positiva, també la fa, d'una iniciativa que va engegar el Col·legi i que consistia a comprar tablets perquè aquells que ingressaven es poguessin acomiadar dels seus: "quan els havien de posar un respirador, no sabien si tornarien a veure la família". Entre el que més li dol, la mort de centenars de persones vulnerables.

Un sistema "anquilosat"

L'ara ja expresident del Col·legi de Metges de Barcelona ha explicat que arran de la pandèmia, una de les lliçons que es van extreure és que el sistema sanitari havia de ser més flexible, que era massa "encotillat", però lamenta que aquest escarment no va servir de res, perquè un cop passada la COVID, el sistema torna a estar "anquilosat", i segons diu, és una llàstima perquè en cas de patir una nova pandèmia, només s'hi podrà fer front amb un sistema flexible. No és aquest l'únic aspecte negatiu de la salut pública, també la manca de planificació, perquè "no estem a la cua de la ràtio de metge per habitants, però cal una millor organització", i també, la remuneració de sector mèdic.

Sous en funció dels mèrits

Jaume Padrós ha apostat per prioritzar la meritocràcia perquè "els metges que treballen molt bé, estan mal pagats". Ara bé, no tot és qüestió de sous perquè per l'expresident del Col·legi també és important que els metges puguin tenir una progressió laboral. La llista d'aspectes a millorar a la salut pública passa també per reorganitzar l'atenció primària, una estructura que ha estat "escut protector del mateix sistema, però que no és operatiu, és massa jeràrquic, amb poca autonomia i poca organització del treball.", ha explicat.

Gisela Rodríguez

Gisela Rodríguez

Periodista en SER Catalunya. Redactora, locutora, guionista, productora. He estado en informativos y...

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir