Baixen del campanar per restaurar-la una campana de Granyena de Segarra que fa 80 anys que està en silenci
Els veïns van recaptar 10.000 euros per arreglar-la

A Granyena de Segarra, baixen del campanar una campana que fa més de 80 anys que no sona per una esquerda. Ara la restauraran. Foto: ACN / ACN

Granyena de Segarra
Granyena de Segarra ha fet un pas més per poder tornar a sentir una de les campanes de l'església de Santa Maria que fa més de 80 anys que està en silenci per unes esquerdes. Aquest dimarts, tècnics amb l'ajuda d'una grua han baixat aquesta campana de bronze, que data del 1747 i que pesa uns 600 quilos, per enviar-la a restaurar a un taller especialitzat a Innsbruck, a Àustria. La baixada arriba després de la campanya de donacions que van impulsar dos veïns, Mercè Salsench i Ramon Torres, amb l'objectiu de poder-la restaurar i en la qual van reunir més de 10.000 euros. La previsió és que l'instrument pugui tornar al campanar al setembre. La baixada de la campana ha causat una gran expectació en aquest municipi d'uns 150 habitants.
Fa més de vuitanta anys que una de les dues campanes de Granyena de Segarra no sona. Els veïns recorden que es va esquerdar durant una Nit de Reis, tot i que no hi ha cap document que permeti saber amb exactitud quin any va ser, segons ha explicat Mercè Salsench, historiadora i una de les impulsores de la campanya per recaptar diners per poder-la restaurar.
La iniciativa va sorgir fa tres anys, quan Salsench va pujar per primera vegada al campanar per catalogar les campanes i, juntament amb el campaner Ramon Torres, van iniciar una campanya per poder restaurar la campana esquerdada que va aconseguir recaptar més de 10.000 euros. La resta del finançament l'ha posat l'Ajuntament, Bisbat de Solsona, la parròquia i donatius particulars.
Així, més de vuit dècades després que les esquerdes pel fred deixessin l'instrument inservible, aquest dimarts tècnics de l'empresa de forja Carvajal d'Alcoletge (Segrià) s'han encarregat de fer baixar la campana davant l'atenta mirada de veïns que no s'han volgut perdre aquest moment.
L'instrument es traslladarà, primer, al taller de l'empresa a Alcoletge on en faran una primera valoració, i després viatjarà fins a l'empresa especialitzada Grassmayr, a la ciutat austríaca d'Innsbruck, on s'encarregaran de "soldar les fissures" de la campana, ha explicat Salsench.
Baixen també la campana de Tarroja de Segarra
A banda de Granyena de Segarra, la mateixa empresa encarregada dels treballs també té previst baixar aquest dimarts a la tarda la campana de l'església de Tarroja de Segarra, que data del segle XVI.
En aquest cas, es restaurarà només la part del jou i s'aprofitarà per netejar la resta de l'instrument. Els treballs es faran al taller de l'empresa Carvajal d'Alcoletge i, segons la previsió del Bisbat de Solsona, la campana tornarà al seu lloc original el mateix dia que ho farà la de Granyena de Segarra