Multa pionera del Govern a Amazon per amagar els algoritmes que controlen els treballadors
L'empresa s'ha negat a revelar com funcionen els sistemes d'intel·ligència artificial que mesuren la productivitat i distribueixen la feina al centre logístic del Prat

Multa pionera del Govern català a Amazon
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
El Govern ha imposat una multa pionera a la multinacional Amazon per amagar els algoritmes que controlen els seus treballadors. Segons ha pogut saber SER Catalunya, l'empresa s'ha negat a revelar als empleats amb quins paràmetres funcionen els sistemes digitals que mesuren la productivitat o distribueixen tasques al centre logístic del Prat de Llobregat. Fonts del sector assenyalen que és de les primeres sancions per falta de transparència en l'ús dels algoritmes a una gran companyia a Catalunya.
La multa sorgeix arran d'una "macroinspecció" que especialistes en informàtica de la Generalitat van fer a finals de l'any passat al centre logístic d'Amazon del Prat, el més gran d'Espanya, on treballen més de 2.000 empleats. En la mateixa visita, els inspectors van detectar altres infraccions, com per exemple, restriccions de les hores que els treballadors podien anar lavabo. Comissions Obreres (CCOO) calcula que, sumades, les multes derivades d'aquella inspecció podrien superar els 100.000 euros. Consultada per aquesta emissora, Amazon evita detallar de forma oficial la quantitat de total de les sancions. Defensa que compleix amb la legislació vigent i assegura que ja ha posat un recurs contra la resolució d'Inspecció de Treball.
La lluita per un algoritme transparent
La sanció per incompliment del dret de participació dels treballadors és concretament de 2.451 euros. "A una empresa com Amazon, pràcticament cap multa li pot fer pessigolles", assenyala Dani Cruz, responsable de transició digital de CCOO de Catalunya. No obstant això, afegeix: "Tot i que sigui una multa simbòlica econòmicament, és fonamental per consolidar un nou dret dels treballadors que és conèixer si els algoritmes tenen un impacte a l'àmbit laboral".

Treballadors d'un centre logístic d'Amazon / ACN

Treballadors d'un centre logístic d'Amazon / ACN
Des dels sindicats assenyalen que el control digital a Amazon serveix per mesurar la productivitat, per establir horaris o fins i tot per determinar les pauses per dinar o per anar al lavabo. "En tots els llocs de feina tenen la manera de saber a quin ritme estàs anant", explica en Raúl Hernández, mosso de magatzem al Prat i membre de CGT del comitè d'empresa. "Mesuren article a article tot el que vas col·locant i si creuen que no és suficient, t'exigeixen més", denuncia. Critica, però, que els treballadors no saben quins són els objectius ni si els estan complint fins que arriba un encarregat. "Moltes vegades venen i et diuen: 'no vas a la mitjana del dia'", apunta. "Però com he de saber jo la mitjana?", lamenta.
El Govern reacciona a la digitalització
Inspecció de Treball s'ha posat les piles a l'hora d'analitzar la digitalització de les relacions laborals, la implementació de la intel·ligència artificial i els riscos associats que comporta. La "macroinspecció" de l'any passat a Amazon n'és un exemple. Segons fonts coneixedores de la inspecció, han començat pel gegant del comerç en línia per donar exemple i llençar una advertència a la resta d'empreses que puguin estar fent pràctiques similars.

Paquets en una de les cintes d'Amazon / ACN

Paquets en una de les cintes d'Amazon / ACN
L'anomenada llei rider, aprovada el 2021, va introduir a l'Estatut dels Treballadors que el comitè d'empresa té dret a ser informat dels "paràmetres, regles i instruccions en què es basen els algoritmes o sistemes d'intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions". En concret, quan afecten les condicions de treball, com per exemple, en processos de selecció, en anàlisis de productivitat, en la distribució de tasques o en l'elaboració de perfils.
Fonts oficials d'Amazon han expressat el seu desacord amb la proposta de resolució d'Inspecció de Treball. Recorden que no és ferma i que han recorregut la decisió, tant en el cas de la multa per falta de transparència com en la sanció per no respectar els descansos. Mantenen que continuaran cooperant amb les autoritats i defensen que totes les eines que utilitzen a l'empresa compleixen totalment amb la regulació vigent.
Empleats sota pressió
Diversos empleats d'Amazon consultats constaten l'alta exigència que hi ha a l'empresa pel que fa a la productivitat. Especialment, amb els treballadors de rang més baix, els mossos de magatzem, que se'ls coneix com a "associats". Molts d'ells han nascut a l'estranger. Cobren poc, tenen horaris rotatius i asseguren que treballen sota molta pressió, sobretot des del novembre a mitjan gener, entre el Black Friday i la campanya de Nadal. Entre el clic d'un client per fer una compra i el moment que l'article surt del magatzem passen, de mitjana, només dues hores.

Centre logístic d'Amazon en funcionament. / Amazon

Centre logístic d'Amazon en funcionament. / Amazon
"Utilitzen els encarregats per acollonir-nos", explica en Raúl. "Encara que vagis bé, et comenten que el teu rendiment és baix i et demanen si pots pujar-lo una mica més", afirma. A més a més, subratlla que qualsevol moment d'inactivitat queda registrat a un dispositiu. De fet, els treballadors també denuncien que tenen el temps molt limitat per anar al lavabo i que no poden anar-hi quan volen. Fonts sindicals subratllen que aquestes pràctiques tenen conseqüències per la salut mental dels empleats.
Acomiadaments "grisos"
Els sindicats també denuncien que, de tant en tant, l'empresa acomiada uns quants empleats que creuen que no rendeixen prou. Entre la plantilla els anomenen "acomiadaments grisos". "Un cop passa Nadal ja comencen a fer la seva llista negra dels treballadors més o menys productius", explica en Raúl. Això sí, explica que com que l'empresa no pot fer acomiadaments per productivitat, els justifiquen amb altres motius. "Posen coses com que no has respectat les normes de seguretat. Són situacions que han pogut passar, però que són molt minucioses i amb això justifiquen l'acomiadament", detalla. Fonts sindicals apunten que els treballadors que posen una reclamació aconsegueixen la indemnització per acomiadament improcedent.

Pol Valero Pallarès
Periodista d'Economia a Ràdio Barcelona. Habitatge, banca, laboral... una mica de tot. Llicenciat en...