Centenari Ràdio Barcelona

100 anys amb la ràdio: 1925, el Liceu radiofònic, la primera retransmissió d'una òpera

L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país

100 anys amb la ràdio: 1925, el Liceu radiofònic, la primera retransmissió d'una òpera

100 anys amb la ràdio: 1925, el Liceu radiofònic, la primera retransmissió d'una òpera

02:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709293379239/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L’any 1925 va ser notícia la publicació del “Mein Kampf”, el llibre on Adolf Hitler va exposar la ideologia del partit nazi. Mentrestant a Itàlia, Mussolini declarava el Partit Feixista com a partit únic del país. I aquí, un altre dictador, Primo de Rivera, dissolia la Mancomunitat de Catalunya de manera definitiva.

La cultura també va ser notícia: Chaplin estrenava “La quimera de l’or”, Eisenstein “El cuirassat Potemkin”, i al gener d’aquell 1925, al Gran Teatre del Liceu, es representava per primera vegada “La Flauta màgica”. Tot i que Mozart havia estrenat aquella òpera el 1791, el públic barceloní no l’havia pogut veure mai. Allò era tot un esdeveniment per a la ciutat i la Ràdio en va voler ser testimoni.

EAJ-1 tot just havia començat les emissions el novembre de l’any anterior i bona part de la seva programació era musical. Petites orquestres tant de música lleugera com clàssica tocaven als estudis de l’emissora, però Ràdio Barcelona volia demostrar el potencial d’aquell nou mitjà que tot just estava fent els primers passos.

Per això van pensar que emetre en directe la première de la Flauta Màgica seria una promoció immillorable. I no s’equivocaven. Pels oients de ràdio del segle XXI, que els micròfons recullin el que està passant a qualsevol punt del món, és la cosa més normal, però aleshores era tot un esdeveniment. I així ho demostren les cròniques de la retransmissió. D’una banda, destacaven que les ones de Ràdio Barcelona havien arribat des de París fins a Sevilla i Bilbao, i de l’altre, es meravellaven de la nitidesa sonora amb què s’ha pogut sentir l’òpera. De fet, molts venedors d’aparells de ràdio de tot Catalunya van aprofitar-ho per fer demostracions en directe amb l’objectiu de captar nous compradors.

A part d’òpera, aquell 1925 també es va parlar de poesia, perquè Rafael Alberti va guanyar el Premio Nacional de Literatura pel llibre “Marinero en tierra”. Molts anys després, concretament el 1981, Joan Castelló Rovira entrevistava al poeta pel programa “Impactos” i li preguntava per què el món marítim tenia tanta importància per ell. La poesia, l’òpera i la ràdio, 3 maneres de viatjar on la creativitat ens vulgui portar.

100 anys de ràdio amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00